Pénzügy

Óriási adókedvezmény vállalkozásoknak

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök bejelentette a Száz lépés program három új, a foglalkoztatás bővülését elősegítő lépését. A kormány tehermentesítené a kkv-kat, biztosítaná a szakképzetlen munkavállalók ingyenes képzését, és megteremtené a rugalmas foglalkoztatás feltételeit a közszférában.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a parlamentben napirend előtti felszólalásában jelentette be a három új munkaügyi lépést. Az új intézkedésekkel a mélyebben húzódó problémákat akarja felszámolni a kormány, hogy igazságossá és biztonságosabbá, vagyis élhetőbbé tegye az országot – foglalta össze a kormány szándékait a miniszterelnök. Mindezt a foglalkoztatás bővítésével igyekszik elérni a kabinet.

Kkv-nak lenni jó

A mikro- kis- és középvállalkozások kapnák a legnagyobb kedvezményt: a kormány javaslatának értelmében a 250 főnél kevesebb munkavállalót foglalkoztató cégek egy évig járulékmentességet kapnának, ha legalább 3 hónapja regisztrált munkanélkülit vennének fel, akit legalább két évig foglalkoztatnák. Így tehát nem fizetnék meg a 29 százalékos tb-járulékot, a 3 százalékos munkáltatói járulékot, és a jövő novemberig még létező tételes egészségügyi hozzájárulást, amelynek mértéke 1 950 forint havonta. Az új támogatási forma január elsején lépne életbe.

„Az állam elmegy lehetőségeinek határáig, és lemond a közterhekről a foglalkoztatás bővítésének érdekében és a mikro-, kis- és középvállalkozások segítéséért” – fogalmazta meg a miniszterelnök a kormány szándékait.

A tervek szerint a munkáltatók 2006. december végéig kapcsolódhatnának be a programba. A kormány számításai szerint a támogatás mintegy félmillió egyéni vállalkozót, 340 ezer működő társas vállalkozást és 60 ezer non-profit szervezetet érinthet.

A kedvezményt legfeljebb a minimálbér 130 százalékának megfelelő járulékalap mértékéig vehetnék igénybe a munkáltatók.  

Ingyenes szakképzés

Lépj egyet előre! – a szlogenje a következő lépés tervezetének, amelynek célja, hogy a szakképzetlen munkavállalókon segítsen. Gyurcsány Ferenc beszámolója szerint Magyarországon a munkavállalók 40 százaléka szakképzetlen, akik csekély eséllyel indulnak a munkaerő-piaci versenyben. Azok, akiknek nincs nyolc általános iskolai végzettsége, de megszereznék, hogy később szakképzésben vehessenek részt, illetve azok, akiknek van ugyan alapfokú végzettsége, de szakképesítéssel nem rendelkeznek, ingyen vehetnének részt a szakképzésben. Csakúgy, mint azok a munkavállalók, akiknek végzettsége nem tekinthető piacképesnek.

A képzést sikeresen befejező résztvevőket a kormány utólag is támogatni kívánja a mindenkori minimálbér összegének megfelelő ösztöndíj formájában.

A programba 2006 januárjától lehet pályázat útján bekapcsolódni.

Rugalmasabb közszféra

A kormány a rugalmasabb foglalkoztatás feltételeinek megteremtésére törekszik a közszférában is – mondta a napirend előtt Gyurcsány Ferenc. Ennek érdekében azt tervezik, hogy a minisztériumokban, az önkormányzatokban és intézményeikben lehetővé tennék a részmunkaidős foglalkoztatást. A különböző munkakörök megvizsgálásával kiderülhetne, melyik alkalmas arra, hogy több köztisztviselő vagy közalkalmazott lássa el részmunkaidőben.

A kormány emellett kiszélesítené a prémiumévek programot: szemben az eddigi három éves korláttal, 2006 elejétől azok is bekapcsolódhatnának a programba, akik öt évvel állnak a nyugdíjazás előtt. Ezen felül változás lenne még, hogy a résztvevők az eddigi 60 százalékkal szemben a korábbi illetményük 70 százalékát kapnák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik