Pénzügy

Három éves megállapodásban szabályoznák a minimálbért

admin
admin

2005. 11. 11. 15:21

Az Országos Érdekegyeztető Tanácsban továbbra sincs megállapodás a minimálbér emeléséről. A munkaadói és munkavállalói oldal azonban legkésőbb jövő hét péntekig közös javaslattal akar előállni. Elképzelhető, hogy több évre szóló megállapodást kötnének.

Miután a kormány beterjesztette az országgyűlés elé a minimálbér-rendszer átalakítására tett javaslatait az Országos Érdekegyeztető Tanács (OÉT) munkavállalói és munkaadói képviseleteinek egyetértése nélkül, a két “mellőzött” oldal legkésőbb jövő hét péntekig közös javaslatot szeretne a kormányzat elé terjeszteni. Egyik oldal sem ért ugyanis egyet azzal, hogy a garantált legkisebb bért törvényben szabályozzák, hanem háromoldalú megállapodásban rendeznék a minimálbér ügyét. A törvényalkotás folyamatát figyelembe véve legkésőbb jövő hét péntekig megállapodásra kell jutnunk, ha a minimálbér-szabályozást háromoldalú megállapodás alapján képzeljük el – hangsúlyozta az OÉT plenáris ülésén a munkáltatói oldal szóvivője. A kormány nem zárkózik el egy háromoldalú megállapodástól, amennyiben azt tartalmilag megfelelőnek találják.  

A plenáris ülés előtt a munkaadói és munkavállalói oldal zárt ülésen egyeztetett. A nem nyilvános tárgyalások eredményeit részletesen nem ismertették, de mindkét oldal szóvivője hangsúlyozta, hogy álláspontjaik közeledtek, és van remény a megegyezésre még a jövő héten. 

A munkavállalói oldal szóvivője annyit elárult, hogy egy három évre szóló megállapodás ötlete is szóba került, így több lépcsőben valósítanák a szakszervezetek eredeti elképzeléseit: azt, hogy a minimálbér vegye figyelembe a létminimum összegét, illetve a középfokú végzettségűeknél ehhez képest 1,25-szörös, a felsőfokú végzettségűeknél 1,50-szeres szorzót alkalmazzon.

A kormányzati oldal a többéves megállapodás ötletét üdvözölte, ehhez csatlakozna, ha az egyezség kielégítené a minimálbér létminimumhoz kötésére, valamint a középfokú és felsőfokú végzettségűeknél alkalmazandó magasabb garantált bértételekre vonatkozó igényét.

A jelenlegi 57 ezer forintos minimálbér 61 700 forintra emelésével számolt korábbi közlése szerint a kormányzat.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.