Pénzügy

Házhoz megy a munkaügyi központ

Az Álláskeresők Egyesületeinek kezdeményezésére a Pest Megyei Munkaügyi Központ is csatlakozik ahhoz a mobiliroda-programhoz, amely a tartósan munkanélkülieket próbálja visszajuttatni a munkaerőpiacra. A kisbusszal házhoz viszik a segítséget.

Az Álláskeresők Egyesületeinek Bács-Kiskun Megyei Szövetsége 1996 óta segíti „Újra Dolgozom” programjával a tartósan munkanélkülieket, inaktívakat, akik már kiestek a munkaügyi hivatalok látóköréből. A civil szervezet ebben az évben az Európai Szociális Alap finanszírozásával indította el a mobil irodáját, amellyel tanácsadóik tizenhárom Bács-Kiskun megyei településre és több tanyára látogatnak el rendszeresen. A Mercedes kisbuszban internet, laptop, fotelek, asztal várják az ott élőket, akik tanácsot, konkrét segítséget is kapnak a tanácsadóktól, akik közül többen a korábbi ügyfeleik közül kerültek ki, így saját múltjuk miatt a legjobban meg tudják érteni őket. A civil szervezet kezdeményezésére a ceglédi munkaügyi kirendeltség is csatlakozott a mobiliroda-programhoz, amelyet kísérleti jelleggel három Pest megyei településen indítanak el.

Oda kell menni, ahol vannak

A civil szervezet stabil irodákkal is rendelkezik, de tapasztalataik szerint oda kell menni, ahol a halmozottan hátrányos helyzetű munkanélküliek vannak, ami gyakran a helyi ivót jelenti, vagy a postás érkezését, amikor a havi segélyt hozzák. A munkanélküliek általában feladják a keresést, ha huzamosabb ideig nem tudnak elhelyezkedni, és inaktívvá válnak, kiesnek az állami ellátórendszerből. Aki távolabb él a munkaügyi kirendeltségektől és szegény, gyakran arra sincs pénze, hogy rendszeresen bejárjon a hivatalokba. „Az inaktívak felkutatását és segítését tűztük ki célul. Beszélgetünk velük, motiváljuk őket, összekötjük őket az illetékes hatóságokkal” – mondta el a FigyelőNetnek Tóth István, az egyesület elnöke.

Ügyfélkörükbe akkor vesznek fel valakit, ha legalább kétszer érdeklődést mutat a beszélgetések alkalmával, mert ebből szűrik le, hogy valaki tényleg el akar-e helyezkedni. Ezután egyéni cselekvési tervet dolgoznak ki számukra. „Sokszor apróságokkal kell kezdenünk. Ha valaki hosszú ideje kiszakad a munkaerőpiacról, hajlamos elhagyni magát. Így néha azzal indul a cselekvési terv, hogy valaki rendszeresen fürödjön, vagy csináltassa meg a fogait, vagy szerzünk neki rendes ruhát” – mesél a munkájukról Tóth István. A mobil irodában átnézhetik az álláshirdetéseket, képzéseket ajánlanak nekik, amelynek a helyszínére el is viszik őket, ha olyan településen van, ahova nem tudnak eljutni, illetve összekötik őket más intézményekkel, mint például családsegítővel, munkaügyi központokkal.

Az „Újra Dolgozom” programmal éves szinten körülbelül ezer inaktívat tudnak elérni. Számításaik szerint 30 százalékos eredményességgel dolgoznak, de a tanyavilágban élő inaktívak 10-15 százalékának tudnak csak segíteni.

Az ügyfeleik életét hosszan követik, ha valaki állást talál, akkor leendő munkaadóját is felkészítik arra, hogyan lehet egy tartós munkanélkülit gyorsan újra integrálni, illetve a munkába állást követően még három hónapig követik a sorsukat, és ha minden rendben van, elengedik a kezüket.

Beszáll a munkaügyi központ

Miután a nagykőrösi munkaügyi kirendeltséget bezárták, és az Álláskeresők Egyesületeinek a városban is van egy irodája, a civil szervezettel karöltve kísérleti jelleggel mobil irodával próbálják pótolni a hivatal munkáját. Eddig már kétszer indult útra a szervezet kisbuszával egy tag és a kirendeltség egy munkatársa is, hogy három településen helyben nyújtsák a szolgáltatásokat. „Azért lett Kocsér, Törtel és Abony a célpontunk, mert ezekről a településekről a legnehezebb bejutni a ceglédi kirendeltségre” – mondta el a FigyelőNetnek Madácsiné Somogyi Mária, a munkaügyi kirendeltség egy munkatársa. A projekt egyébként példaértékű, hiszen a civil és közszféra együttműködése ritkán valósul meg Magyarországon.

A kirendeltség munkatársai „nagy szeretettel készültek a programra”, és ők sem csak azokat követik, akik regisztrálják magukat, hanem azokat is, akik esetleg anonimek akarnak maradni, ezért eseménynaplót vezetnek, hogy minden típusú felmerülő problémáról tudjanak. Mivel a munkaügyi hivatal hatósági feladatot is elláthat, egyszerű esetekben az is megvalósítható, hogy valakit a mobil irodán keresztül regisztráljanak munkanélküliként. A megírt kérelmet elviszik a központjukba, és a következő kedden visszahozzák a hivatalos okmányt. „Igyekszünk az ügyfél helyzetéhez szabni a szolgáltatást” – hangsúlyozta Madácsiné Somogyi Mária. Segítenek az önéletrajz megírásában, kapcsolatot tartanak egyéb közigazgatási hivatalokkal.

A mobil iroda ötletét Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter, valamint a Pest Megyei Munkaügyi Központ igazgatója, Lengyel János is támogatja. Ha decemberre elkészül a kísérleti program tapasztalait összefoglaló jelentés, az is elképzelhető, hogy a mobil iroda szolgáltatását kiterjesztik több megyére is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik