Pénzügy

Téli munka 20 ezer munkanélkülinek

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium felhívása szerint új közfoglalkoztatási program indul, amellyel havi 75-80 ezer forintot kereshetnek munkanélküliek.

A téli hónapokban 75 000-79 500 forintos keresethez juthat hatórás munkavégzés keretében, 7 milliárd forintos ráfordítással több mint 20 ezer munkanélküli, a most közzétett pályázat alapján.

A Foglalkoztatáspolitikai és Munkaügyi Minisztérium internetes oldalán közölt felhívás szerint az önkormányzatok október 17-ig adhatják be pályázataikat.

A szaktárca fejezeti kezelésű előirányzatában az idén 800 millió, a jövő évben 3,752 milliárd forint áll rendelkezésre a finanszírozáshoz. A helyi önkormányzatok támogatási fejezetében, a 2006-os előirányzatban 2,502 milliárd forint használható majd fel az önkormányzatok 37 százalékos saját részének finanszírozására.

Az önkormányzati feladatokhoz kapcsolódó közmunkák november 15-től indíthatók féléves időtartamra, a programokat jövő év május 30-ig le kell zárni.

Ilyen munkák például az arra rászorulók étkeztetése, ápolása, bevásárlás, takarítás, mosás számukra. Munkák szervezhetők állami, önkormányzati intézmények felújítására, a település tisztaságának javítására, a zöld területek, vízelvezető árkok, utak gondozására. A munkák hozzájárulhatnak a szociális bérlakások építéséhez, felújításához, az önkormányzati mezőgazdasági területek hasznosításához, ipari parkok előkészítéséhez. Munkák indíthatók a több önkormányzat összefogásával építendő szennyvíz vagy más közműberuházások segítéséhez.

Az elbírálásnál előnyt élveznek azok az önkormányzatok, amelyek vállalják a munkákba bevontak legalább 5 százalékának legalább 3 hónapig tartó támogatás nélküli továbbfoglalkoztatását. Előnyt jelent az elbírálásnál az is, ha az önkormányzat vállalja a munkára jelentkezők felkészítő képzését. A hátrányos helyzetű térségek, csoportok bevonása szintén előnyt jelent az elbírálásnál.

A támogatás és a saját rész legalább 80 százalékát a bérre és járulékaira kell felhasználni. A támogatásból finanszírozható még utazási költség, munkaruha, képzés, munkaeszköz. Az anyag- és áfaköltségeket saját eszközökből kell finanszírozni.

A nyertes pályázók az első hónapra jutó munkabér és járulékai erejéig, valamint a munkakezdéshez munkavállalónként 19 500 forintig előleghez juthatnak, a többi pénzt utólag kapják meg.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik