Pénzügy

Munkanélküliség: összefogást sürget Pokorni

A Fidesz azt javasolja, hogy az ország talán legfontosabb kérdésében, hogy van-e a munkája az embereknek vagy nincs, fogjon össze a két legtámogatottabb politikai erő – hangsúlyozta Pokorni Zoltán, aki szerint a problémát nem megfelelő súlyán kezeli a kormány.

A Fidesz alelnöke emlékeztetett arra, hogy a kormányfő felkérte a munkaügyi minisztert, hogy a hónap végéig készítsen jelentést a foglalkoztatottság helyzetéről és tegyen javaslatot, hogyan lehetne lendületet adni a munkahelyteremtésnek.

A Fidesz ebben felajánlja az együttműködését. Mint Pokorni mondta, nem szeretnék, ha a 2006 tavaszára, nyarára tovább romlana a helyzet, hiszen a Foglalkoztatási Hivatal 2005. augusztusi adatai szerint jelenleg is majdnem négyszázezer regisztrált munkanélküli van az országban, a munkanélküliség elérte a lélektani határt, hiszen hat éve nem volt ilyen magas, 7,1 százalékos a ráta.

Hozzátette: csak a Gyurcsány-kormány időszaka alatt 40 ezren vesztették el állásukat, 26 százalékkal, vagyis 10 ezer fővel nőtt a pályakezdő munkanélküliek száma, míg a diplomás állástalanok aránya 14 százalékkal emelkedett.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik