Pénzügy

Franciaország sem nyitja meg munkaerőpiacát

Franciaország a közeljövőben nem kívánja kiterjeszteni a szabad munkavállalási lehetőséget a tíz újonnan csatlakozott EU-tagállamra az európai alkotmányos szerződés népszavazáson történt elutasításában kifejeződött társadalmi félelemre hivatkozva – a Le Monde információi szerint.

A régi EU-tagországok közül 12, köztük Franciaország sem nyitotta meg munkaerőpiacát a tavaly csatlakozott új tagországok munkavállalói előtt, de ígéretet tett, hogy a megszorításokat 2006 áprilisában felülvizsgálja.

Az Európai Bizottság az Európai Állampolgárok Egyesületének (ECAS) jelentésére hivatkozva megállapította, hogy a munkaerőpiacát szabadon megnyitó három országba Közép-Kelet-Európából érkező munkavállalói hullám szerénynek mondható. Eszerint Nagy-Britannia 175 ezer, Írország 85 ezer, Svédország pedig 22 ezer közép-kelet-európai munkavállalót regisztrált 2004 májusa óta.

Ennek ellenére Franciaország a május 29-i népszavazás tükrében úgy döntött, hogy nem kíván lemondani a közép-kelet-európai munkavállalókkal szembeni korlátozó intézkedésekről. Gondolkodunk, de semmi értelme nem lenne egy olyan döntést hozni, amit nem értene meg a lakosság – véli Catherine Colonna francia európai ügyi miniszter.

A Le Monde értesülése szerint a francia kormány kétoldalú megállapodásokat szeretne kötni az új tagállamokkal, amelyek a munkaerőpiac függvényében bizonyos munkaköröket megnyitnának a kelet-európai munkavállalók előtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik