Pénzügy

Nettó 200 ezerért már maradnának az orvosok

Egy kutatás szerint a kezdő orvosok nem gondolkodnának külföldi munkavállaláson, ha mintegy nettó 200 ezer forint lenne a fizetésük – írja a Magyar Nemzet.

A Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja és a Magyar Rezidens Szövetség által végzett kutatásban közel ötszáz szakorvosjelöltet kérdeztek meg külföldi munkavállalási szándékáról. felmérésből kiderül: 66 százalékuk gondolkodik azon, hogy az EU valamely tagállamába megy dolgozni. A távozást fontolgatók közül tíz százalék mondta, hogy már aktívan keres állást.

Barta Péter, a Magyar Rezidens Szövetség elnöke szerint a kivándorlók száma folyamatosan nő. A legfőbb célország ma már nem Németország, hanem Anglia és Írország.

Zajlik egy másik felmérés is – mondta Barta –, ebben kezdő orvosokat és szakorvosokat kérdeznek meg, hogy mekkora lenne az a fizetés, amelynél már nem gondolkodnának külföldi munkavállaláson. Még csak kevés válasz érkezett, de a megkérdezettek többsége azt állította, hogy havi nettó 200 ezer forinttal megelégedne, de a szakvizsgával rendelkező fiatalok ennél valamivel többet szeretnének. Barta hangsúlyozta: úgy tűnik, kis anyagi befektetéssel itthon lehetne tartani számos orvost, akiket egyébként a magyar állam több mint tízmillió forintért képez ki. Ma egy kezdő orvos fizetése alig nettó százezer forint.

Kizárólag béremeléssel azonban nem lehet megoldani az elvándorlás okozta problémát – fogalmazott Rácz Jenő egészségügyi miniszter. Angliában például nemzetgazdasági átlagban is jobban keresnek a doktorok, mégis hatalmas belőlük a hiány – fogalmazott. Ez persze nem jelenti azt, hogy nem kell lépni a bérfelzárkóztatásban – tette hozzá a szakminiszter. Arra a kérdésre, hogy milyen ütemezésű béremelésre számíthatnak az egészségügyi dolgozók, csak annyit mondott: azt tudjuk ígérni, hogy 2013-ra a magyar orvosok bére eléri az akkori uniós átlag kétharmadát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik