Pénzügy

Foglalkoztatási válság fenyeget

Világméretű foglalkoztatási válságot jelez előre a Nemzetközi Munkaügyi Szervezet. Hiába a globális gazdasági növekedés, nem termetődik megfelelő számú munkahely. A munkanélküliség, az alulfoglalkoztatottság mértéke is folyamatosan nő, és sokan nem a képzettségüknek megfelelően dolgoznak.

Öt évvel ezelőtt az Egyesült Nemzetek Szervezete a Millenniumi Fejlődési Célok (Millennium Development Goals, MDGs) néven ambiciózus programot hagyott jóvá azzal a szándékkal, hogy 2015-re jobb és biztonságosabb világot teremtsen. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet (ILO) elnöke, Juan Somavia nyílt levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy a jelenlegi politikai megoldások nem hozták meg a kívánt eredményt a szegénység leküzdésére, a biztonságosabb, kedvezőbb és igazságosabb világ megteremtésére. A világ népességének durván a fele még mindig napi két dollárból próbál megélni. „Ez a lassú és egyenetlen haladás arra kényszerít minket, hogy átgondoljuk és átszervezzük azokat a gazdasági és szociális stratégiákat, amelyek célja, hogy 2015-re a világ szegénysége a felére csökkenjen” – hangsúlyozza Juan Somavia.

Növekvő munkanélküliség

Bár sok új munkahely létesült, a hivatalos munkanélküliség mégis 26 százalékkal nőtt az elmúlt tíz évben az ILO adatainak értelmében. „Ha a jelenlegi tendencia folytatódik, most és az előrelátható jövőben egyszerűen túl kevés új munkahely lesz az egyre szaporodó munkaerő és azok számára, akiket a globalizációval járó szerkezeti változások kiszorítottak korábbi helyükről” – mondja az ILO elnöke.

További hatalmas problémát jelent az alulfoglalkoztatottság problémája, s olyan emberek milliárdjainak a problémája, akik nem a képességeiknek megfelelő helyen dolgoznak.

Még mindig túl sokan – különösen a nők – alulfoglalkoztatottak vagy nem tudnak eredményes, méltányos munkát találni. „Világméretű foglalkoztatási válságnak nézünk elébe” – adott hangot véleményének Juan Somavia.

Fiatalok különösen hátrányos helyzetben

A jelenlegi rendszer legnagyobb kudarca a fiatalok helyzete. A világon egymilliárd fiatalt fenyeget a munkanélküliség vagy az alulfoglalkoztatottság. A Föld lakosságának közel 40 százaléka ma 20 év alatti. A fiatalok 85 százaléka pedig fejlődő országokban lakik, ahol sokan élnek és dolgoznak szegénységben vagy egyenlőtlen feltételek közt.

Az ILO becslése szerint közel 86 millió fiatalnak nincs munkája világszerte, akik a Föld munkanélkülijeinek 45 százalékát teszik ki. A fiatalok globális munkanélküliségi rátája a tíz évvel ezelőtti 11,7 százalékról mostanra 13,8 százalékra emelkedett . Világszerte egy fiatalnak átlagban háromszor akkora esélye van arra, hogy elveszítse az állását, mint egy felnőttnek.

Növekvő népesség, kevés munkahely

A legújabb ILO adatok azt mutatják, hogy még az erős gazdasági növekedés sem tudott elegendő mennyiségű új munkahelyet teremteni. 2004-ben például az egészségesnek számító 5,1 százalékos globális gazdasági növekedés csak 1,8 százalékkal emelte a foglalkoztatottak számát.

Mivel a világ munkaképes lakosságának száma 2015-re eléri a 400 milliót, még ha évente 40 millió új munkahely keletkezne, az is csak 1 tizedszázalékkal csökkentené a világ munkanélküliségi rátáját tíz év alatt.

„Hogy a globális foglalkoztatási problémát megoldjuk, ahhoz nemcsak több, hanem jobb munkahely is kell” – mutat rá az ILO elnöke. A fejlődő országokban a többség a piac hátsó zugaiban él és dolgozik, az úgynevezett fekete gazdaságban. Ők azok a munkások, akik a mezőkön, utcákon és más nem-hivatalos helyeken gürcölnek. Nem védi őket törvény, családjaikkal bizonytalan feltételek közt tengődnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik