Pénzügy

Emelkedhet a munkanélküli pályakezdők száma

admin
admin

2005. 09. 13. 07:38

Tízezerrel több fiatal volt állás nélkül augusztus végén, mint egy évvel korábban. A diplomások között tanár és közgazdász is jó néhány akad, ám a legtöbb elhelyezkedni kívánó iskolai végzettsége alacsony, a segédmunkával is beérnék – írja a Világgazdaság.

A közel ötvenezer állástalan pályakezdő száma ráadásul tovább nőhet. Október elsejével ugyanis életbe lép a kormány Start programja, amely járulékkedvezményekkel ösztönzi majd a fiatalok foglalkoztatását.

A friss diplomás regisztráltak ezerszáznál is többen vannak, közülük legtöbben főiskolát végeztek. A multinacionális cégek nagy része ugyan alkalmaz felsőfokú végzettségű pályakezdőt, ám az ő munkaerő-felszívó képességük is véges. Kirner Dezső, a Vodafone Magyarország Rt. HR-igazgatója elmondta, hogy a magyar álláspiacon azoknak a fiataloknak nagyobb az elhelyezkedési esélye, akik a diploma mellett megfelelő szinten beszélnek idegen nyelven, nyári gyakorlatukat pedig releváns helyen szerezték.

Tavaly augusztushoz képest nem a diplomások, hanem a nyolc általánost végzett állástalan pályakezdők száma növekedett leginkább, méghozzá közel háromezerrel, így most nyár végén már több mint tizenkétezren voltak.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.