Pénzügy

Csak minden második munkaképes magyar dolgozik

admin
admin

2005. 09. 12. 09:42

Az Eurostat legfrissebb adatai szerint az egész Európai Unióban Magyarország „büszkélkedhet" a harmadik legrosszabb foglalkoztatási helyzettel Lengyelország és Málta után. Hazánkban a munkaképes népesség mindössze 56,8 százaléka dolgozik, a 63,3 százalékos uniós átlaghoz képest.

Ez ellentmond a hivatalos és egyébként európai szinten igen kedvező, 6 százalék körüli munkanélküliségi mutatónak, ami azoknak az arányát mutatja, akik munkát keresnek, de nem találnak. Egyáltalán nem számolja viszont azokat, akik nem dolgoznak és nem is keresnek munkát, beleszámítva a háztartásbelieket és a feketegazdaságban dolgozókat is. Csak a hivatalos, fizetett állás számít.

Nyugat-Európában az átlagos foglalkoztatás 64,7 százalék, az új tagállamokban valamivel rosszabb, de csak Görögországban, Lengyelországban, Máltán, Szlovákiában, Olaszországban és Magyarországon van 60 százalék alatt. A legkedvezőbb a helyzet Dániában (75,7 százalék), Hollandiában (73,1 százalék), Svédországban (72,1 százalék) és Nagy-Britanniában (71,6 százalék).

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.