Pénzügy

A főiskolák szerint se legyen kötelező az emelt szintű érettségi

A főiskolai főigazgatók támogatják az Oktatási Minisztérium álláspontját, miszerint az emelt szintű érettségit nem szabad általánosan kötelezővé tenni - közölte a tárca sajtóirodája csütörtökön.

“A Főiskolai Főigazgató Konferencia osztja a tárcának azon álláspontját, miszerint az emelt szintű érettségit nem szabad általánosan kötelezővé tenni” – olvasható a minisztériumi közleményben.


Magyar Bálint oktatási miniszter csütörtökön tájékoztatta a Főiskolai Főigazgatói Konferencia tagjait a felsőoktatás gazdasági helyzetéről és a folyamatban lévő jogszabály-módosításokról. Az Oktatási Minisztériumban folyik a felsőoktatási felvételi eljárás rendjének, benne a felvételi pontok kiszámításának módosítása. Az érettségi eredmények ismeretében napirendre került az emelt szintű érettségiért és a nyelvvizsgákért adható többletpontok rendszerének átalakítása is.

A miniszter csütörtökön emlékeztette a főigazgatókat, hogy az új felsőoktatási törvény – bár még nem lépett hatályba – tartalmazza azokat a finanszírozási garanciákat, amelyek biztosítják a felsőoktatási intézmények számára a gazdasági stabilitást. A tárca közleményében olvasható: a kormány és a szakmai szervezetek megállapodása alapján a felsőoktatási intézmények 2006-ban az infláció mértékét jelentősen meghaladó költségvetési többlettámogatáshoz jutnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik