Pénzügy

Kormány elé kerül a dotációs rendszer

admin
admin

2005. 08. 22. 07:38

A megváltozott munkaképességűeket foglalkoztató cégek dotációs rendszerének átalakításáról szóló előterjesztést szerdán tárgyalja a kormány – értesült a Népszabadság. A változás lényege, hogy a támogatás valóban az érdekeltek foglalkoztatását szolgálja, és megfelel az uniós versenyszabályoknak.

Schranz Edit a munkaügyi tárca szóvivője szerint lényeges szempont, hogy a dotációs rendszer kiszűrje azokat a munkaadókat, akik a munkaerőpiacon kiszolgáltatott helyzetben lévő munkavállalók kárára, állami pénzből gazdagodnak meg. Előfordult ugyanis, hogy vállalkozók, miközben állami támogatást vettek igénybe, nem fizették meg a dolgozók bérét. Az uniós normák szerinti állami támogatás egyébként sem jelenthet indokolatlan előnyt a piacorientált szervezeteknek.


Schranz szerint a gazdálkodó szervezetek 2007. július 1-jéig igényelhetik majd a jelenlegi támogatásokat, tehát csaknem két év alatt kell a szervezeteknek átállniuk az új dotációs rendszerre. Nem lesz változás azoknak a cégeknek a támogatásában, amelyeknél a megváltozott munkaképességű munkavállalók aránya eléri a 80 százalékot. A legjobban az úgynevezett közhasznú célszervezetek járnak, ugyanis esetükben a támogatás meghaladhatja a jelenleg igényelhető összeget.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.