Pénzügy

Sikeres pszichopaták

Az elmeosztályon kezelt vagy bebörtönzött pszichopatákhoz hasonló személyiségjegyekkel rendelkeznek a sikeres vállalatvezetők. Az újgazdaságban az is sztár lehet, aki bizonyos tulajdonságaiban pszichopatológiás tüneteket mutat. Az üzletnek hasznosak, a beosztottaik viszont szenvednek tőlük.

A vállalatvezetők sikeres pszichopaták, vagyis bizonyos jellemzőikben egyértelműen a klinikai értelemben pszichopataként diagnosztizáltakhoz hasonlítanak, csak hiányoznak belőlük a társadalmi beilleszkedést gátló tulajdonságok. Belinda Board és Katarina Fritzon, a University of Surrey két pszichológus munkatársa 39 magas beosztású vállalati vezetőt vizsgált meg a pszichopaták azonosítására használt személyiségteszttel, és hasonlította össze eredményeiket Nagy-Britannia legszigorúbb biztonsági előírásokkal dolgozó pszichiátriai kórházának, a Broadmoor Hospitalnak a betegeivel. Az eredmény alapján a vállalatvezetők egocentrikusak, narcisztikusak, maximalisták, kegyetlenek, hiányzik belőlük az empátia – mindezek a pszichopatológia egyértelmű megjelenései.

Paul Bebiaknek, a University of British Columbia tanárának vizsgálatai szintén megerősítették a fenti szerzőpáros eredményeit. Bebiak szerint a menedzserek 1 százaléka nemcsak részleges pszichopatának mondható. Robert Hare kanadai pszichológus, a pszichopaták világszerte elismert szakértője az Enron és a WorldCom vezéreit is a pszichopaták közé sorolja.

Az újgazdaság sztárjai

Robert Hare dolgozta ki azt a pszichopátia-ellenőrző listát (PCL-R), amivel több mint 25 éven keresztül azonosították a bűnüldözésben a pszichopatákat. A tesztl húsz személyiségjegyet vizsgá, melyek két kategóriába csoportosíthatók. A menedzserek a nyolc jellemvonást tartalmazó első faktorban mutatnak magas pontszámokat: hízelkedők és felszínesen sármosak, hatalmas az önbecsülésük, patológiás hazudozók, becsapnak bárkit és manipulatívak, nincs bűntudatuk és lelkiismeret-furdalásuk, kegyetlenek és hiányzik belőlük az empátia, nem éreznek felelősséget saját tetteik következménye iránt, és kényszeresen higgadtak. Ezeknek egy része olyan tulajdonság, amely a pénz által hajtott, turbulensen változó gazdasági környezetben működő vállalatok irányításához szükséges. Nem csoda, hogy a pszichopatológiás jellemvonásokkal rendelkezők ma sikeresek lehetnek. Manapság már a fejvadászok szerint sem a szakértelem a fontos egy felsővezető kiválasztásánál, hanem sokkal inkább az úgynevezett soft skillek, amelyek által sikerre vihető a vállalat.

Ugyanakkor a menedzserek nem mutatnak magas pontszámot azokban a dimenziókban, amelyek a kettes faktorba tartozó jellemvonásokat vizsgálják, és amelyek leginkább a társadalomba való beilleszkedést nehezítik meg, így például az érzelmi instabilitás, az antiszociális viselkedés.

Az üzletnek jó, az embereknek nem

A pszichopatákat nagyon nehéz felismerni, hiszen ők nem elmebetegek, kontrollálni tudják érzelmeiket, csak nem akarják. Robert Hare szerint a pszichopatákat az érzelmek teljes hiánya teszi nagyon veszélyessé, ami emberi környezetüknek hatalmas károkat okozhat. Érzelmek és lelkiismereti kérdések nélkül akarják azonnal kielégíteni az általában hatalmi vágyukat. Henry Ford például a szakszervezeti tevékenységeket folytató munkásai ellen verőlegényeket fogadott, sőt rájuk is lövetett, és könnygázt is bevetett ellenük. Feleségét egy tinédzser korú fiatal lánnyal csalta, akit sofőrével vetetett el, hogy mindig kéznél legyen a házban.

A pszichopaták a társadalom fehér cápái, igazi ragadozók, akik visszaélnek a többiek bizalmával, zokszó nélkül megnyomorítják őket saját sikerük érdekében: sőt büszkék arra, ha mások kizsigerelésével és kihasználásával érik el önző céljaikat. Így például Andrew Fastow az egyik napról a másikra csődbe ment hatalmas Enron cég pénzügyi igazgatója lehetett, bár egyáltalán nem értett a pénzügyekhez. Narcisztikus jellemének kiélésére elérte, hogy a CFO Magazine 1999-ben az év pénzügyi igazgatójává válassza. Kizárólag olyan szerződéseket kötött, melyek számára óriási anyagi hasznot hoztak, de cége számára időzített bombákat jelentettek. Ordított róluk, hogy rövid időn belül romba dönthetik a vállalatot, vagyis még csak nem is hosszú távon maximalizálta a hasznát, hogy megússza a büntetést. Képtelen volt felelősséget érezni tetteinek következményeiért. Robert Hare a pszichopaták felismeréséről rendszeresen tart előadásokat rendőröknek és jogászoknak, ahol már nemcsak elmeosztályokon kezelt vagy köztörvényes bűnözőként elítélt pszichopaták képeit mutogatja, hanem az Enron és a WorldCom vezetőinek képét is.

Robert Hare és Bebiak a rendőröknél és tanároknál alkalmazott kiválasztási teszt analógiájára egy olyan kérdőív kidolgozásán dolgoznak, amely a „corporate psychopaty” jelensége ellen küzdene, és amivel könnyedén azonosíthatóak lennének a pszichopatológiás jellemvonások az üzleti életben is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik