Pénzügy

Új vezető az Európai Bizottság budapesti képviseletén

György Gábort választotta ki az Európai Bizottság a budapesti képviselet vezetésére. Vele együtt hat másik új tagállamban is kijelölték a képviseletvezetőt.

A Bizottság múlt héten jelentette be, hogy elküldte a felkérésről szóló leveleket a kiválasztottaknak. Őket most orvosi vizsgálatnak vetik alá, s tevékenységüket októbertől kezdik majd meg. A legtöbb posztért nagy volt a tülekedés: a budapesti képviselet vezetőjét például több mint nyolcvan jelölt közül választották ki.

A magyarországi képviselet vezetését októbertől átvevő György Gábor 55 éves, kommunikációs szakember, korábban rádió újságíró volt. Dolgozott a Magyar Rádióban, majd a Danubius Rádió alapító főszerkesztőjeként, később a Sláger Rádió menedzser-vezérigazgatójaként. A többi új képviseletvezető között is több kommunikációs szakember található. Valamennyi országban most kerül első ízben „helyi ember” a bizottság velük kapcsolatot tartó részlegének élére, hiszen korábban, még a csatlakozás előtt a bizottsági delegációkat a régi tagok állampolgárai vezették, s az átalakulás delegációból képviseletté lassú folyamat volt – ezt zárja le voltaképpen a vezetők mostani kinevezése.

A Bizottság képviseleteit az egyes tagállamokban általában az adott ország állampolgára vezeti (ellentétben az Unión kívüli országokba küldött delegációkkal). Ennek oka, hogy a képviselet legfőbb feladata a kommunikáció lebonyolítása az adott ország és a Bizottság brüsszeli központja között: a képviselet a Bizottság „füle” és „szája” az adott ország irányában (tehát mindkét irányban továbbítja az üzeneteket). Feltűnést is keltett, amikor júniusban a finn Reijo Kemppinent, a Bizottság egyik volt szóvivőjét jelölték a londoni képviselet élére. Ez volt az első eset, hogy egy bizottsági képviselet vezetésére nem az adott ország állampolgárát kérték fel.

A nicosiai képviselet vezetője Themisz Themisztokleosz, a szigetország hírügynökségének jelenlegi igazgatója lesz. A tallinni képviseletvezető posztjára Toivo Klaart, a védelmi miniszter tanácsadóját, a washingtoni észt nagykövetség korábbi tanácsosát kérték fel. La Vallettában Joanna Drake képviseli majd a Bizottságot, aki eddig a máltai foglalkozás-egészségügyi hatóságot vezette. Varsóban Roza Thun korábbi önkormányzati képviselő, a Lengyel Robert Schuman Alapítvány elnökségi tagja irányítja majd a képviseletet. Pozsonyban Andrea Matisova karrierdiplomata tölti majd be ezt a tisztet, aki jelenleg Szlovákia bécsi nagykövetségének helyettes vezetője, Ljubljanában pedig Mihaela Zupancic, a szlovén hírügynökség mostani főszerkesztője.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik