Pénzügy

Hátrányban a 45 felettiek

Míg külföldön ritkábban látni fiatal, harmincas éveiben járó vezetőt, Magyarországon ez a korosztály felülreprezentált a versenyszférában. Bár a 45 feletti munkavállalók külföldön is problémákkal küzdenek a munkaerőpiacon, itthon még nehezebb helyzetben vannak.

Ragaszkodnak állásukhoz

A 45 felettiek általában félnek állásuk elvesztésétől, a Hewitt-Figyelő Legjobb munkahely felmérése szerint csak 13 százalékuk hisz abban, hogy gyorsan és könnyen találna munkát. Talán ennek is köszönhető, hogy gyakran motiváltabbak munkahelyükön, hiszen igyekeznek megtartani állásukat. Ugyanakkor a felmondástól való görcsös félelem már a munka rovására mehet.


 

Egy fiatal, harmincas évei elején járó sikeres magyar vezető munkahelyet akart váltani. Ki is választották egy multinacionális vállalat hazai leányának megürülő felsővezetői pozíciójának betöltésére. És már csak egy formális jóváhagyás hiányzott a regionális ügyekért felelős nyugat-európai vezetőtől, aki azonban visszadobta jelentkezését azzal az indoklással, hogy egy legalább negyvenéves embert szeretne látni ebben a munkakörben. A rendszerváltás jó helyzetbe hozta Magyarországon a fiatal munkavállalókat, külföldön azonban gyakran 20-30 év iparági tapasztalat kell ahhoz, hogy valaki felsővezetői pozícióba kerüljön. A magyarországi ifjú igazgatók gyakran nem szívesen vesznek fel szüleik korabeli beosztottakat. Pedig az idősebb munkavállalók megbízható tudással, nagy munkatapasztalattal rendelkeznek, elégedettebbek, és sokkal kevésbé kritikusak vállalatukkal szemben.

Lehet rájuk építeni

„A 45 feletti munkavállalók erejük teljében vannak, gyermekeik felnőttek, magánéletük kevésbé foglalja le őket, ráadásul húsz év munkatapasztalat áll a hátuk mögött” – ismerte el Deák Zsolt, a Captain Hungary ügyvezető partnere, aki korábban egy több száz fős vállalat HR-igazgatói feladatait látta el. Ennek ellenére nem szívesen vesznek fel idős munkavállalókat a magyar vállalatvezetők. A Foglalkoztatást Elősegítő Közhasznú Társaság (OFA Kht.) kutatása szerint minden ötödik magyar cégnél csak akkor döntenek egy 45 feletti kiválasztása mellett, ha nem találnak mást az állásra. A magyar vállalatokról alapvetően elmondható, hogy kerülik az idősek alkalmazását.

Pedig a fent említett adottságokon kívül a 45 felettiek elkötelezettségével és tenni akarásával sincs baj. E korosztály tagjainak 60 százaléka vallja, hogy cége arra ösztönzi, nap mint nap a legtöbbet hozza ki magából, míg a náluk fiatalabb dolgozók csupán 38 százaléka ért egyet ezzel az állítással. Mindez a Hewitt-Figyelő Legjobb Munkahely felméréséből derült ki, amelyben 21 ezer magyar munkavállaló mondhatta el cégéről a véleményét.

Az igazsághoz azonban az is hozzátartozik, hogy az idősebb korosztály már veszít is lendületéből. A 20–35 év közötti munkavállalók sok mindent kipróbálnak, hajtja őket a siker elérése. Harmincöt felett lassan mindenki megragad egy munkahelyen, és a negyvenes éveik végén járók már gyakran több mint öt éve ugyanannál a cégnél dolgoznak, úgy gondolják már eleget váltottak. „Megbecsülik munkájukat, de ez egyben azt is jelenti, hogy motivációt vesztenek, hiszen nem hajtja már őket ugyanaz a karrieréhség, ami fiatal társaikat” – osztja meg tapasztalatait Deák Zsolt.

Fiatalok döntenek róluk

Itthon a 45 felettiek hátrányos megkülönböztetése a versenyszféra különleges helyzetéből adódik, ami viszont a rendszerváltásnak köszönhető. A kilencvenes évek elején nemcsak azért keresték a fiatalokat, mert rugalmasak és betaníthatóak voltak, hanem mert rengeteg új szakma is keletkezett, amit szintén ők töltöttek be. Fiatalok dominálják a vállalatok vezetői pozícióit, legfeljebb a vezérigazgatói székben ülnek már deresedő hajú munkavállalók. „Külföldön egyáltalán nem ez a jellemző. Ahhoz hogy valaki egy vállalatnál igazgató lehessen, legalább 20-30 év iparági tapasztalattal kell rendelkeznie” – véli a szakember. Mivel nálunk a fiatalok vannak helyzeti előnyben, ők válogathatják ki beosztottjaikat, nem szívesen alkalmaznak időseket, akikkel nem is értik meg magukat.

Vannak olyan iparágak, ahol a 45 felettiek eleve versenyhátrányban vannak a fiatalokkal szemben. Termelővállalatoknál például az új munkatársak felvételénél kifejezetten fontos szempont a hiányzások mértéke, ami az idősebbek egészségügyi adottságaiból következően magasabb lehet, de az sem elhanyagolható szempont, hogy nekik több szabadnap is jár.

Ezen korosztály tagjai általában akkor vannak nyerő pozícióban, ha szakértelmet igénylő munkakörök betöltésére keresnek új munkatársat. Ha a 45 feletti pályázó jó szakmai tapasztalatokkal és friss tudással rendelkezik, nehezen rúghat labdába mellette egy fiatal.



Ajánlott videó

Olvasói sztorik