Pénzügy

Jóváhagyták a munkaügyi lépéseket

A kormány támogatta a száz lépés program 16 munkaügyi intézkedéséből a szerdai ülésre előterjesztett 7 témakör javaslatait. A fidesz szerint ezek nem oldják meg a problémákat.

A kabinet szerdai ülésén támogatta az alkalmi munkavállalói könyvre, a felnőttképzésre, az álláskeresési járadékra, a versenyszférában bevezetendő prémium évekre, a pályakezdők foglalkoztatásának támogatására, a munkaadók rendezett munkaügyi kapcsolatainak megkövetelésére, valamint a munkavállalói jogok érvényesülésével foglalkozó miniszteri biztos intézményére vonatkozó javaslatokat – jelentette be Csizmár Gábor foglalkoztatáspolitikai és munkaügyi miniszter a szerdai kormányülést követő kormányszóvivői tájékoztatón.

Csizmár Gábor elmondta: az eredeti intézkedések 15 pontból álltak, ezt egészítették ki a pályakezdők foglalkoztatásának az eddigieknél több kedvezményt nyújtó támogatásával. Ezek szerint a pályakezdőket fogadó munkaadók az eddigi háromnegyed év helyett két évig kapnának az 50 százalékos társadalombiztosítási járulékkedvezmény helyett az összes járulékra vonatkozó kedvezményt. Ez a kereset 34 százalékát jelentő összes munkaadói járulékkötelezettség helyett az első évben 15 százalékos, a második évben 25 százalékos járulék fizetését írná elő.

A fiatalok a tervek szerint két évig magukkal vihetnék a kedvezményt, tehát több munkaadónál is igénybe vehetnék. Ezt a start programnak nevezett formát a szakminisztériumi javaslat szerint október 1-től alkalmaznák. Addig a jelenlegi feltételekkel elnyert támogatási forma érvényesülne.

Az alkalmi munkavállalói könyv használatának kiterjesztését az eredeti tervekkel egyezően hagyta jóvá a kormány. A magánszemélyek például a ház körüli és hasonló más munkákra foglalkoztatott alkalmi munkavállalók után az alkalmi munkavállaló könyvbe ragasztott közteherjegy értékének 75 százalékát visszaigényelhetik majd a személyi jövedelemadóból.

A Fidesz szerint ezek nem segítenek

A kormányszóvivői tájékoztatón elhangzottakra reagálva Bernáth Ildikó, az ellenzéki párt foglalkoztatási munkacsoportjának vezetője azt mondta, a bejelentett intézkedések nem oldják meg azt a problémát, hogy egységes, átlátható gazdaságpolitikát kellene folytatni, jelentős adó- és járulékcsökkentéssel, ami elősegítené a hazai vállalkozások számára a beruházásokat és a munkahelyek megvédését, megteremtését.

Bernáth elmondta: a Fidesz-frakciónak több törvényjavaslata volt a pályakezdő fiatalok helyzetének javítására, de a kezdeményezéseket nem támogatták, érdemi vita nélkül lesöpörték. Az alkalmi munkavállalással kapcsolatban is volt egy közös Fidesz-MDF törvényjavaslat, amelyet napirendre sem tűztek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik