Pénzügy

Shadow coach – segítő árnyék

A shadow coach, árnyéktanácsadó sarkába szegődik a fejlődni vágyó vezetőnek, munkája során folyamatosan kísérve megfigyeli őt, észrevételeit rögzíti, majd bizonyos időközönként jelzi a vezetőnek.

Nincs azonnali korrekció

A shadowing tanácsadás az „on the job” tréningekhez hasonlít. Itt azonban az adott munka végzése közben folyamatosan beszélik meg az adott munkakörben dolgozó alkalmazottakkal, hogy például milyen módon tudja a legjobban kiszolgálni a vevőket. A shadow coaching során azonban a „megfigyelt” nem azonnal, a munkája közben kap folyamatosan visszajelzéseket, hanem később. A shadowing során a megfigyelést nem követi állandó visszajelzés, és nincs mód azonnali korrekciós lehetőségre. Az “on the job tréning” egyszerűbb munnkakörökre (benzinkutas, eladó, stb) a jellemző, a shadow coaching pedig a coachingra jellemző módon a vezetők segítésére szolgál.



A személyes vezetői tanácsadás folyamatának egyik lehetséges módszere a shadow coaching. A technika lényege, hogy a segíteni kívánt vezető mellé szegődik a külső, az adott szervezettől független tanácsadó, abból a célból, hogy minél jobban megismerje, feltérképezze a kísért vezető kommunikációját, kapcsolati hálóját, szokásos viselkedésmintáit, napi rutinját. Az Egyesült Államokban elterjedt és elismert módszer segítségével a munkatársak az új feladataikat tudják megismerni, hiszen az egész munkafolyamatot nyomon követhetik. A megfigyelt vezető pedig sokat tanulhat az őt figyelő árnyékától.

Szoktalan perspektíva – az árnyék

A módszer hatékonysága éppen a szokatlan perspektívában rejlik: míg egy hagyományos vezetői tanácsadó folyamat a vezető, esetleg néhány munkatársának, felettesének, vagy beosztottjának beszámolójából indul ki, addig a shadow coach első kézből szerzi be azokat az információkat, melyeket a vezető – az információ forrása – nem ismer fel, esetleg elhallgat. A shadow coach ugyanis folyamatosan jelen van a vezető mindennapjaiban, részt vesz a mindennapi folyosói kommunikációtól a meetingeken át a személyes egyeztetésekig.

„Tevékenységével a tanácsadó feltérképezi, jegyzeteiben rögzíti a vezető tevékenységét. A jegyzetekből a reakciók tipikus mintáit, tevékenységi mérlegét elkészítve sűríti a megfigyelteket a vezető számára” – avat be a technikai részletekbe Torma Kálmán, a Cegos partnere és vezető trénere, tanácsadó szakember. Az elkészülő jegyzeteknek egyetlen célja van: hogy a coach a vezetővel újból elemezhesse a szokásos mintákat, helyzeteket, mintegy másodszorra átélve a napi rutinban automatikussá vált, és esetenként problematikus helyzeteket. Az összegyűjtött információk segítségével a vezető másodszorra is át tudja élni – immár a tanácsadó szemével látva – azokat a hétköznapi helyzeteket, melyek meghatározzák munkahelyi sikerességét.

Igazán drága

A shadow coaching – mivel a tanácsadónak, coachnak szokásos órabérét kell kifizetni a megfigyelő szakaszban is – igen drága technikának számít. Egy héten át napi 4-8 órában megfigyelni a megrendelőt, nos ez könnyen túllépheti a 6 számjeggyel leírható összegeket, és komoly megterhelést jelenthet a vezető és a coach számára is. „Egy hagyományos coach folyamattal szemben azonban a vitathatalan előnye a shadowing-nak, hogy itt valós viselkedésből indulhat ki a támogató folyamat, ami hatalmas előnyt jelenthet a közös munka hatékonysága szempontjából” – érvel Torma Kálmán. A tanácsadó jegyzeteiből nyert információk az esetek elsöprő többségében igen hasznos adalékokkal szolgálhatnak a coaching folyamat beindulásához. A shadow helyzet tapasztalatainak közös feldolgozása azonnal elmélyíti a közös munkát, kiküszöbölve a kezdeti üres járatot.

Természetesen okozhat némi kezdeti lámpalázat a tanácsadó állandó jelenléte, de ez könnyen átléphető, ha a kliens tudja, hogy nem vizsgáztatják, inkább kísérik, támogatják a hatékonyabbá válás útján. Gyakran nem is a kísért vezetőnek, hanem a harmadik személyeknek okoz nehézséget túllépni azon a helyzeten, hogy vezetőjük egy árnyékkal gazdagodott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik