Pénzügy

Álláspiac 2005

A mérnökök és az informatikusok lesznek a legkeresettebbek, az értékesítőkre és marketingesekre továbbra is stabil kereslet várható, csökken viszont a megnyíló logisztikai és számviteli pozíciók száma.

2004 újra fellendülést hozott a munkaerőpiacon: 2003-hoz képest erősebb évet zárhattak a munkaerő-keresésre szakosodott tanácsadó cégek, hiszen a vállalatok által meghirdetett pozíciók száma megnőtt.


A szakemberek szerint 2005 sem lesz olyan szűkös esztendő a munkavállalók számára, hogy vadászni kellene a álláshirdetésekre. Igaz, az álláskeresésre fordítandó idő egyre növekszik a kilencvenes évek óta. Deák Andrea, a Neumann Take It fejvadász és személyzeti tanácsadó cég ügyvezető igazgatója szerint ma egy vezető esetében 6-12 hónapig tart az álláskeresés, míg egy beosztott pozícióra pályázó munkavállaló 3-4 hónap alatt már el tud helyezkedni, ha mindent megtesz az állás elnyeréséért.


Még válogatnak a magyarok


Magyarországon még mindig nem elég mobilak a munkavállalók, és úgy tűnik, sokan egyelőre a pénzre sincsenek rászorulva. A szakemberek szerint ugyanis egyáltalán nem lehet azt mondani, hogy a magyar emberek kapkodnak az állások után, és kompromisszumokra is hajlandók, csak hogy végre dolgozhassanak. „Szinte lehetetlenség elcsábítani valakit egy kelet-magyarországi állásra, hacsak nem ott született – állítja Deák Andrea. – Magyarországon még mindig léteznek úgynevezett sztárvárosok, ahova mindenki szívesen elmenne dolgozni, míg más települések szóba sem jöhetnek.”


Így a kelet-magyarországi régió csapdába kerül, hiszen a vállalatok, amelyek fellendíthetnék a régiót, nem szívesen ruháznak be például Debrecenben, mivel nem fognak megfelelő munkaerőt találni. A fiatalok pedig kénytelenek elhagyni szülővárosukat, hiszen állást csak Budapesten vagy a nyugati részeken találhatnak.

De nem csak földrajzi szempont szerint válogatnak az állások között a munkavállalók. Fizetési elvárásaikat sem adják alább. „Az sem igaz, hogy a pályakezdőkre nincs kereslet, csak a vállalatok alacsonyabb kezdőfizetéssel alkalmaznák őket. A pályakezdők pedig gyakran inkább visszautasítják az állásajánlatot, semmint hogy kevesebb pénzért elmenjenek dolgozni” – osztotta meg tapasztalatai a FigyelőNettel Fazekas Zsolt, a Hill International ügyvezető igazgatója.








Keresett vezetők
2004 a menedzserek számára is jobb év volt a tavalyinál, a hosszabbra nyúló piaci pangás után újra megnőtt a kereslet a vezetők iránt.

Mérnökök, informatikusok, kontrollerek


A szakemberek szerint kiegyensúlyozottan fejlődött idén a munkaerőpiac, de természetesen vannak olyan szakmák és diplomák, amelyekre nagyobb kereslet mutatkozik 2005-ben. „Jó műszaki szakemberekre jövőre is szükségük lesz a vállalatoknak. A fejlesztő mérnökök, a gépészek az egyre fejlődő ipar miatt továbbra is keresettek lesznek” – mondta Lukács Zsolt, a Telkes Tanácsadó Rt. fejvadásza.


Ezt a véleményt az összes, FigyelőNet által megkérdezett szakértő megerősítette. Szerintük a jó szakmai tudású műszaki szakemberekre van a legnagyobb kereslet, viszont hiány is mutatkozik belőlük az országban. „Előfordult olyan, hogy külföldön dolgozó magyar munkavállalót kellett hazacsábítanunk, mert itthon nem találtunk megfelelő embert a vállalat által meghirdetett pozícióra” – árulta el dr. Tóth László, a TranSearch Hungary Kft. ügyvezetője.

Informatikusokra továbbra is szükség lesz – ha nem is olyan nagy számban, mint korábban. Ennek oka az integrált vállalatirányítási rendszerek előretörése és a kis- és középvállalatok  IT-beruházásainak fellendülése. A telekommunikációs ágazatban is bővülés várható, de nem olyan mértékű, mint a hazai rendszerek kiépítésének hajnalán. A folyamatos fejlesztések és a most elnyert harmadik generációs tenderek miatt azonban ebben az ágazatban továbbra is lesz kereslet mérnökökre.

Lukács Zsolt szerint a pénzügyi kontrollerek iránti kereslet is meg fog nőni jövőre. A vállalatok egyre inkább rákényszerülnek a költséghatékony gazdálkodásra, így a tervezés, ellenőrzés, stratégia területén alkalmazott kontrollerek száma folyamatosan növekszik.








Visszaszorultak
A logisztikai és számviteli végzettségű munkavállalók korábban könnyen el tudtak helyezkedni. Helyzetük azonban alaposan megváltozott az elmúlt néhány évben, mivel a vállalati oldalról erősen visszaesett irántuk a kereslet.

A régóta keresett szakmák


„Stabil kereslet mutatkozik most már évek óta a jó marketing- és értékesítési szakemberek iránt – hangsúlyozta Fazekas Zsolt. – Ez érthető, hiszen a vállalatok sikere nagy mértékben függ az ő munkájuktól.”

A szakértők szerint a közgazdász diploma még mindig jó kiinduló pont egy állás elnyeréséhez. A gazdasági diplomák „gyártására” szakosodott felsőoktatási intézmények száma azonban annyira megnőtt az utóbbi időben, hogy a vállalatvezetőknél egyre többet nyom a latban az új munkaerő kiválasztásakor a jó közgazdász diploma. Ugyanez a helyzet a mérnöki diplomák esetében is. A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen, illetve a Budapesti Corvinus Egyetemen szerzett diplomák értéke igencsak megnőtt az utóbbi időben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik