Pénzügy

Diploma – még mindig jó befektetés

Hiába növekedett három és félszeresére a felsőoktatásban tanulók száma itthon, egy új kutatás szerint túlképzésről nincs szó. Csökkent a friss diplomások relatív bérelőnye, ám még mindig jóval többet keresnek az érettségizetteknél.

Az elmúlt tizenöt évet vizsgálva a felsőoktatás expanziója nem vezetett túlképzéshez, nem nőtt sem a diplomások, sem az általuk kiszorított munkaerő körében a munkanélküliség – állapította meg a két közgazdász, Kertesi Gábor és Köllő János friss, a diplomák piaci értékét vizsgáló kutatása. A diplomások relatív bérelőnye ugyan bizonyos szakmákban jelentősen csökkent, de egy fiatalnak még mindig érdemes tanulói éveit meghosszabbítania, mert jóval magasabb fizetésre számíthat, mintha egy érettségivel kiszállt volna a rendszerből. A kutatók szerint még évekig jó befektetés lesz a diploma, a piac egyelőre bőségesen jutalmazza a felsőfokú képzettséggel rendelkezőket. A frissen végzett közgazdászoknak, jogászoknak azonban alább kell majd adniuk a fizetési elvárásaikat.







Senki sem jár rosszul
A gazdasági, jogi, műszaki valamint ügyviteli-irodai foglalkozásokban a diplomások számos, korábban érettségizettek által betöltött munkahelyet foglaltak el 1989 után. A kutatók adatai alapján azonban a kiszoruló érettségizettek körében nem nőtt a munkanélküliség. Arról azonban nem beszélnek – mivel közgazdasági szempontból megfoghatatlan -, hogy ez a kiszorulás nem jár-e lelki frusztrációval, illetve hogy a diplomások nem lesznek-e túlképzettek bizonyos munkakörökhöz, amely az ő körükben is a frusztráció megnövekedéséhez vezethet.

Felesleges pánikkeltés

Az MTA két kutatójának nem titkolt célja volt, hogy rácáfoljanak a magyar közéletben egyre gyakrabban hangoztatott véleménynek, mely szerint a diploma egyre értéktelenebbé válik, nő a diplomás munkanélküliség és a friss diplomások mind nehezebben tudnak elhelyezkedni.

Közgazdasági szemmel nézve valóban sikerült bebizonyítaniuk, hogy bár az egyetemi elitoktatás megszűnt, és egyfajta diplomás kínálati sokk érezhető a piacon, még mindig nagyobb hasznot kaszálhat az, aki továbbtanul. A munkanélküli diplomások száma ugyan nőtt az utóbbi években (bár az Állami Foglalkoztatási Hivatal adatai szerint 2005-ben csökkent), de jóval kisebb mértékben, mint a magyarországi diplomások száma. Mivel az egyetemek és főiskolák ontják a frissen végzetteket, – csak az elmúlt öt évben 250 ezer friss diplomás lépett a munkaerőpiacra-, a diplomások összlétszáma a rendszerváltás előtti szint másfélszeresére nőtt. Ehhez a hatalmas növekedéshez képest elenyésző a diplomás munkanélküliek összlétszámának pár ezres emelkedése.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkaerő-felvételének adatai alapján az 1992-2003-as időszakban a munkát akaró, de nem foglalkoztatott diplomások aránya folyamatosan csökkent a diplomás összlétszámhoz viszonyítva a 24-50 éves korosztály körében. Az ezredforduló után csak a legfiatalabb, 21-23 éves korcsoport helyzete romlott (a ráta 11,5 százalékról 12,6-ra emelkedett), amelynek okát a kutatók a főiskolaszintű diplomában vélik felfedezni. „Elképzelhető, hogy a ťmegfelelőŤ (jól fizető) munkahely megtalálása hosszú időt vesz igénybe, de a fiatal diplomások még ma is csak elvétve kénytelenek megélni azt az élethelyzetet, amit a szó legtágabb értelmében „munkanélküliségnek” nevezhetünk” – írja a két szerző tanulmányában.







Gyurcsány és a túlképzés
Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen áprilisban tartott hallgatói fórumon elhangzottak alapján a két kutatóval ellentétben úgy látja, hogy túlképzés van Magyarországon. A felsőoktatás területén a legnagyobb kihívásnak a hallgatói létszám csökkentését tartja, és véleménye szerint a jelenlegi túlképzés középtávon nem tartható. „Azokat a szakmákat is meg kellene becsülni, melyek nem igényelnek diplomát” – hangoztatta.

Fizetés-visszaesés a közgazdászoknál és jogászoknál

Egyes foglalkozások relatív bérelőnye azonban visszaesett az utóbbi években. Igaz ugyan, hogy a friss diplomások érettségizettekkel szembeni bérelőnye a rendszerváltás után tíz éven keresztül meredeken nőtt, tehát a visszaesés még mindig nem nevezhető tragikusnak. Kereset-csökkenés a 22-23 és a 25-27 éveseknél volt tapasztalható, a foglalkozásokat tekintve pedig a fiatalodó korösszetételű diplomás foglalkozások, mint például a közgazdászok, jogászok, mérnökök, gazdasági vezetők és ügyviteli-irodai alkalmazottak körében. Az érettségizettekhez képesti bérelőny az ő esetükben közel 40 százalékponttal csökkent a csúcspontot jelentő 2000-hez képest.

A két közgazdász-kutató mindezek ellenére sem számít a továbbtanulni vágyók számának csökkenésére. Mindez annak köszönhető, hogy az európai országokhoz viszonyítva Magyarországon a diploma hihetetlen piaci értéket képvisel a munkaadók számára. Míg egy középkorú diplomás osztrák férfi 45 százalékkal keres többet egy középiskolát végzett társánál, Magyarországon 130 százalékkal nagyobb fizetést vihet haza a diplomás. „Ha egyre nő is a diplomások aránya a munkaerőpiacon, ilyen hatalmas potenciállal a hátuk mögött még évekig jó befektetés lesz a diploma” – mondta Köllő János. A szakember szerint a diplomaszerzés iránti kereslet, az egyetemekre és főiskolákra jelentkezők első jelentősebb visszaesése talán öt év múlva lesz várható. De mindez rengeteg tényező előre meg nem jósolható változásától függ.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik