Pénzügy

Beszélő önéletrajz – kész sci-fi

admin
admin

2005. 01. 25. 15:17

Ezentúl nemcsak írásba foglalhatják életpályájukat az álláskeresők, hanem el is mesélhetik fontosabb tapasztalataikat a beszélő önéletrajz szoftver segítségével, amely digitalizált videó formájában jut el a munkaerőt kereső cégekhez.

Nagy-Britanniában hódít a Talking CV, vagyis a beszélő önéletrajz. Munkaerő-közvetítő tanácsadó cégek és munkaerőhiánnyal küszködő vállalatok is szívesen készíttetnek beszélő önéletrajzokat az álláskeresőkkel, hogy a legjobb jelölteket sikerüljön kiválasztani. Az internet alapú digitalizált videóanyag bárhol a világon elkészíthető, és könnyedén eljuttatható a munkatársakat kereső cégekhez. A beszélő önéletrajzzal a munkavállalók és a munkaadók is nyernek: a jelöltnek nem kell feleslegesen elutaznia egy felvételi interjúra, a kiválasztást végző szakember pedig sokkal többet tudhat meg a pályázókról, ha láthatja és hallhatja is őket.Multimédiás öszvér


A Talking CV szoftver bármely személyi számítógépen alkalmazható, elé leülve az álláskeresők egyszerűen és gyorsan elmesélhetik önéletrajzukat. A lámpaláz elkerülése végett a programozók beépítettek egy „személyes tanácsadást” is a szoftverbe: mielőtt a pályázó elmesélné a legfontosabb információkat magáról, egy digitalizált videó segítségével elmondják neki lépésről lépésre, mit kell majd tennie. A felkészítés után az álláskeresőnek interjúkérdésekre kell válaszolnia, amelyeket a munkaerőt kereső cég igényei szerint állítanak össze.

Mivel a számítógép is beszél, vagyis az instrukciók és kérdések nemcsak megjelennek a képernyőn, hanem el is hangzanak, gyakorlatilag egy rövid felvételi elbeszélgetéshez hasonló helyzet alakul ki a szoftver segítségével. Így a pályázók is természetesebben tudnak viselkedni, mint ha csak a néma PC-vel ülnének szemben.

Az interjú általában nyolc kérdésből és a legfeljebb két-két perces válaszokból ál. Léteznek ugyan standardizált kérdések, melyeket a program tartalmaz, de a cégeknek lehetőségük van saját, specifikus témákkal is kiegészíteni a meglévő adatbázist. A felvett hang- és képanyag után a szoftver gyakorlatilag prezentációt készít a jelöltről, amely a videó mellett az írott önéletrajzát is tartalmazza. Az emberi erőforrás szakemberek ennek alapján böngészhetnek a jelöltek között.
Külön szobában
A brit munkaerő-közvetítő cégek külön egyszemélyes termeket rendeztek be a beszélő önéletrajz felvételére. Az álláskeresők így kellemes környezetben, nyugodtan készíthetik el a videóanyagot.

Lehull a lepel


A brit munkaadók tapasztalatai szerint a beszélő önéletrajz legnagyobb előnye az írott papír életre keltése, aminek segítségével leginkább azt tudják ellenőrizni, hogy a jelölt valóban birtokában van-e az elvárt személyes kompetenciáknak és tulajdonságoknak. Mivel a cégeknél látják és hallják is az álláskeresőket, sokkal hamarabb kiderül, hogy ki füllentett az önéletrajzában. Papíron bárki lehet jó csapatjátékos vagy bárkinek lehetnek jó kommunikációs készségei, egy élő felvételen azonnal látszik, hogy valaki mennyire jó előadó vagy mennyire könnyen teremt kapcsolatot.

Az ügyes álláskeresők ugyanakkor könnyen felkészülhetnek a szóbeli megmérettetésre is. Testbeszédünket ugyan nehéz kontrollálni, de egy 15-20 perces beszélgetés erejéig még akkor sem lehetetlen, ha valaki nem gyakorlott ezen a területen. Különösen fontos fegyver ez az álláskeresők kezében, mivel az elküldött pozitív testjelek a felvétel nézőjének tudatalattiját is befolyásolják, ez előnyt jelenthet a többi pályázóval szemben.


Kinek éri meg?


Természetesen a brit munkaadók közül sem éri meg mindenkinek a beszélő önéletrajz elkészíttetése. A legnagyobb sikert az iskolák körében, valamint a multinacionális cégeknél aratta a Talking CV. Angliában ugyanis tanárhiánnyal küzdenek, és szívesen fogadnak jó munkaerőt a világ bármely részéről. Indiából azonban nagyon nehéz valakit arra kérni, utazzon el például Londonba egy állásinterjú erejéig, hiszen a felvétel esélye még nagyon kicsi. Ha viszont az iskolákat meggyőzi a pályázó beszélő önéletrajza, már nagyobb biztonsággal kérik fel az utazásra.
A nemzetközi vállalatok pedig a számukra olyan kiemelten fontos pozíciók betöltésénél alkalmazzák szívesen a hangos önéletrajzot. Ebben az esetben sok munkavállalót szeretnének elérni az álláshirdetéssel, emiatt viszont rengeteg önéletrajzot kell átnézniük. A gondos kiválasztást nagyban megkönnyíti a videofelvételes szűrő is, amikor nemcsak papíron, hanem élőben is látják a jelölteket.

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Megszólalt Havas Henrik

Hosszú Katinka megvédte az Eb-címét

Miniature figures near Bitcoin physical coin. Futures on Bitcoins increased by more than 20% after their American debut on the Chicago Cboe Futures Exchange.  (Photo by Manuel Romano/NurPhoto)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.