Pénzügy

GYED-ben, GYES-ben, GYET-ben részesülők támogatása

A GYES-ben, GYED-ben és GYET-en részesülőket foglalkoztató munkaadók támogatásával, valamint az érintettek képzésének finanszírozásával az állam a kismamák munkaerő-piacra történő visszatérését szeretné könnyebbé tenni.

GYED-ben, GYES-ben, GYET-ben részesülő:

• foglalkoztatása esetén nem kell megfizetni a tételes egészségügyi hozzájárulást (függetlenül attól, hogy az érintett személy munkanélküliként nyilvántartott, vagy sem).

• képzése (munkanélküliként való nyilvántartásba vétel nélkül is!) támogatható, amennyiben a képzés tartama nem haladja meg a heti 20 órát, és kereső tevékenységet nem folytat feltéve, hogy a GYES-ben részesülő személy képzése a gyermek egy éves, a GYED-ben részesülő személy képzése a gyermek másfél éves korának betöltését követően kezdődik meg (Flt. 14. § (2) bekezdés a) és b) pont) (Megjegyzés: munkanélküliként való nyilvántartásba vétel nélkül, heti 20 órát meg nem haladó képzése támogatható a GYET-ben és ápolási díjban részesülőnek is azzal, hogy a GYET-ben részesülő kereső tevékenységet nem folytathat.)

GYED, GYES, GYET, ápolási díj folyósításának megszűnését követő első foglalkoztatás esetén:

• az érintett munkabére, de legfeljebb bruttó havi 90.000,- Ft után fizetett társadalombiztosítási járulék (TB járulék) 9 hónapra számított összegének legfeljebb 50%-a egy összegben igényelhető, 9 hónapi megszakítás nélküli foglalkoztatást követően
• Megjegyzés: feltéve, hogy az érintett foglalkoztatására legalább 9 hónapig teljes munkaidőben, vagy legalább napi 4 órát elérő részmunkaidőben kerül sor, és a munkaadó legalább 3 hónapig tartó továbbfoglalkoztatást vállal. – A kedvezmény arányosan (a foglalkoztatás tartamának utolsó napjáig) illeti meg a munkaadót, ha a 9 hónapos foglalkoztatás lejártát megelőzően, az érintettnek felróható okból szűnik meg a jogviszony (Jk tv 4. § (2) bekezdés);

Ajánlott videó

Olvasói sztorik