Pénzügy

Dolgozni Európában? – Madrid

admin
admin

2004. 07. 02. 16:26

A Barcelona mögött eddig háttérbe szoruló Madrid mind divatosabbá válik, vonzza a külföldieket, a kiállításokat, a kulturális rendezvényeket. A túlzsúfolt város kaotikusságáról a spanyolok maguk tesznek.

Ha valaki a spanyol nyelvtudását szeretné kamatoztatni, a katalán nyelvet büszkén őrző és használó Barcelona helyett Madridba költözzön. A temperamentumos spanyolok mindennapi, bevásárlásról folytatott beszélgetésétől hangosak az utcák és a buszok. A tömegiszonyos embernek viszont érdemesebb elkerülnie az agglomerációval együtt több mint ötmillió lakosú spanyol fővárost: karácsony környékén gyakran előfordul, hogy a járdán is dugó van, az emberek állnak, és képtelenek haladni. A reggeli és esti csúcsforgalomban fürtökben lógnak a madridiak a tömegközlekedési eszközökön.


Nincs lazsálás

A spanyol cégeknél a közhiedelemmel ellentétben ugyanolyan sokat dolgoznak az alkalmazottak, mint más európai országokban. A munkatempó azonban megtévesztő lehet: vannak olyan időszakok, amikor a kevés feladat miatt jobban ráérnek, utána azonban egy nagyon stresszes időszak következik. A napközi szieszta alatt sokan nem tudnak hazamenni a nagy távolságok miatt, a legtöbben sportolással ütik el az időt. A hangulat egyébként minden spanyol munkahelyen jó: az emberek nyitottak és kedvesek, ugyanakkor nem minden témáról lehet velük beszélni, van, ami még a legjobb barátok között sem kerül szóba. Egyértelmű jele van azonban annak, ha egy spanyol igaz barátjának tart valakit: akit meghív otthonába, azt a szívébe zárta.


Munkaerőpiac – diplomásoknak nehezebbMadridban jelenleg sok állás betöltetlen, de a diplomához kötött pozíciókból már szűkösebb a kínálat. Az egészségügyi gondozók vagy építőipari munkások azonban könnyen elhelyezkedhetnek. A helyi munkaügyi központokat (INEM) a spanyolok sem keresik fel, a munkakeresésben ezek nem sok segítséget nyújtanak.

Álláskeresés során a legnagyobb sikerrel azok járhatnak, akiknek sok ismerősük van. A megürülő állások többségét meg sem hirdetik, szájról szájra terjed a hírük. Az El País, illetve az ABC napilap hétvégéi számaiban azonban számos hirdetés található.

A spanyol minimálbér havi 490 euró, az ott dolgozni vágyók átlagosan 1500 eurós bruttó bérrel számolhatnak havonta. Hosszabb szakmai tapasztalattal ezt akár bruttó 4000 euróra is fel lehet tornázni. Külföldieknek érdemes a bevándorlási hivatalhoz fordulniuk.

Hol érdemes lakni?

Madrid egyik legdivatosabb negyede a La Latina, régi impozáns lakóházai miatt. Ráadásul kávéházak és bárok is bőven találhatók itt. A fiatalok és alternatívok negyede Malasańa, épületeit az utóbbi időkben kezdték el felújítani, így ez a környék is egyre sikkesebbnek számít, különösen az egyre több ide települő divatbolt miatt.

Családosok számára a szép és rendezett Chamberí és Salamanca negyedek lehetnek vonzóak, a lakások azonban itt nagyon sokba kerülnek. Moratalaz és Chamartín hasonlóan kellemes, de lényegesen olcsóbb.

Veszélyesek a város keleti és déli kerületei, ahol úgynevezett pobladok és chabolak is találhatóak, vagyis olyan házak, ahol illegálisan laknak. Leginkább drogfüggőkkel és a társadalom szélére szorultakkal találkozhatnak az itt sétáló bátrak.


Repülőtér

A madridi repülőtér a város keleti részén, Barajas-ban található. A repülőtéri busz 2,5 euróért viszi be a városba az utasokat, de a nyolcas metróvonal is a reptérre visz. Sőt a Nuevos Ministerios megállónál kiszállva a becsekkolást is elintézheti az utazó.


Csak a lakás drágaA madridi élelmiszerárak nagyjából megfelelnek a hazaiaknak. A Dia és AhorraMás diszkontláncok mellet az utóbbi időben megjelent a Lidl és a Plus is. Az alkohol viszont olcsóbb, mint más európai nagyvárosokban, ára szintén megfelel az itthoninak.

A lakások havi bérleti díja még a barcelonainál is magasabb. Egy 50 négyzetméteres lakás legalább 600 euróba kerül egy hónapra. Jobb környéken még 1000 euró felé is emelkedhet.

A szórakozás szintén drága, egy mozijegy 7 euró körül mozog, a táncos mulatóhelyek belépői pedig legalább 6 euróba kerülnek, de több helyen akár 12 eurót és elkérnek értük. A kiállítások, múzeumok olcsóbbak, általában 2-3 euró egy felnőttjegy.


Gyerekekkel Madridban


A madridi óvodák nagy része privát, és kevés a hely. Hogy melyik iskolába kerülnek a gyerekek, az a lakhelyüktől, a szülők anyagi helyzetétől és attól függ, járt-e testvérük az adott intézménybe. Mivel azonban az iskolák színvonala nagyon eltér egymástól, a legtöbb szülő igyekszik különböző trükökkel, akár egy másik kerületben lévő iskolába is bejuttani a gyerekeket.


Megélhetés

A havi megélhetéshez legalább 1400 euró szükséges.


Felvételi vizsgákat csak a specális iskolákban kell tenni, mint például a német, európai, amerikai vagy japán iskolákba. Még az állami iskolák sem teljesen ingyenesek, a szülőknek ott is kell minimális tandíjat fizetniük.

A tanítás reggel fél tízkor kezdődik és fél kettőig tart. A délelőtti oktatást hosszabb ebédszünet követi, majd fél négykor újra kezdődik, és egészen fél hatig tart. Azok a gyerekek, akik nem tudnak hazamenni, a menzán ebédelhetnek.


Autós, gyalogos együtt szenved

Bár a 11 metróvonal mellett buszok hálózzák be az egész várost, a tömegközlekedési eszközöket használók sok stresszre számíthatnak utazás közben, főként reggel fél nyolc és fél kilenc között. Az utasok kényelmét szolgálják viszont a buszokon és metrókon is megtalálható légkondicionáló berendezések, amelyekre a néha elviselhetetlen nyári hőség miatt van szükség. A nagy pályaudvarokról induló regionális vonatok (Cercanías) szintén fontos szerepet töltenek be a város tömegközlekedésében.

Az autó sem oldja meg a madridiak közlekedését, mindennaposak a hatalmas dugók, de nemcsak a belvárosban, hanem az azt körülvevő körgyűrűkön is. Parkolóhelyet szinte mindenhol nagyon nehéz találni.

Aki a tömegközlekedés mellett dönt, annak 1,15 eurót kell fizetnie egy utazásért, egy havi bérletért 34,55 eurót. További információkat a helyi közlekedési vállalat honlapján találni.


Egy kis kultúra

A madridi El Prado múzeum gyűjteménye nagyon gazdag, mellette a Reina Sofia múzeumban láthatunk modern festményeket. Szintén híres a minden korszak műalkotásaiból válogató, nagyon érdekes Thyssen-Bornemisza múzeum. Az őszi fesztival (Festival de Otońo) színvonalas színházi előadásokat és koncerteket kínál.


Mozgalmas éjszakai életKorábban megszokott volt, hogy Madrid bizonyos részei az utcán italozó fiataloktól volt zajosak. A kocsmákban és szórakozhelyeken ugyanis a bolti árakhoz képest jóval drágább az alkohol, ezért praktikus volt a tereken kezdeni az éjszakai mulatozást. Erre leginkább a meleg éghajlat adott lehetőséget. A kormány azonban három évvel ezelőtt betiltotta az utcai italozást.

Marid éjszakai élete Spanyolország-szerte híres. Moncloa a techno partyjai mellett a punk és rock lokáljairól is közismert. Az alternatív Malasańáról Manu Chao is megemlékezik egyik dalában, legtipikusabb szórakozóhelye a La Vía Láctea. A belvárosi Sol mellett lévő Calle Carretas-on lévő lokálokba leginklább turisták járnak. Igazán kellemes hangulató a La Latina negyed kávéházaival és borozóival. A Chueca negyed a homoszexuálisoké, de a partykon mindenkit szívesen látnak.

Az éjszakai közlekedési lehetőségek szűkösek. Habár Madrid biztonságos, a marokkóiak és Real Madrid szurkolói néha kellemetlenséget okozhatnak a békés embereknek.


 

vissza a címlapra

Legfrissebb videó mutasd mind

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.