Pénzügy

Hány diploma kell a karrierhez?

A magyar munkavállalók szeretnek diplomát gyűjteni: nem ritka, hogy valaki kettőt-hármat szerez. Szakértők szerint önmagában az oklevelek száma nem növeli az álláskeresők munkaerő-piaci értékét.

Magyarországon is terjed az a nézet a vállalatvezetők és HR szakemberei körében, hogy nem mindegy, melyik oktatási intézményben szerezte meg a diplomáját egy munkavállaló. Bár hivatalos preferencia-listákat még nem állítanak össze a kiválasztást végzők, nem hivatalosan egyre több vállalatnál létezik ilyen. Éppen ezért az sem mindegy, hogy a második diplomáját hol szerzi meg valaki. Csak azért, hogy legyen, nem érdemes egy gyenge képzést elvégezni.







Megbízható iskolák
A Budapesti Közgazdaság-tudományi és Államigazgatási Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdasági Egyetem és a pécsi egyetem régóta kínálnak kiegészítő, másoddiplomás képzéseket. A munkaerőpiacot ismerő szakértők szerint ezek az intézmények megbízhatók, jól cseng a nevük a munkaadók körében.

Másoddiplomát, de ne nappalin

„Önmagában a két vagy három diploma megléte semmit sem jelent a munkaerőpiacon. Ha valaki harmincévesen, három diplomával kerül ki a munkaerőpiacra, nem indul nagyobb előnnyel, mint egydiplomás pályakezdő társai – mondta el a FigyelőNetnek Cservenyák Tamás, a DBM Hungary Kft. Tanácsadója. – Akkor érdemes valakinek továbbképeznie magát, ha már többéves szakmai tapasztalatot szerzett.”

Fazekas Zsolt, a Hill International fejvadász cég ügyvezető igazgatója szerint a második diplomát semmiképpen sem ajánlatos nappali tagozaton megszerezni. Ugyanakkor azoknak a szakembereknek, akik vállalatnál dolgoznak, érdemes az első diplomájukhoz valamilyen gazdasági képzésen is részt venniük.

„Nyugat-Európában erre találták ki az MBA képzést, ahol kis csoportokban, esettanulmányokra épülve oktatnak üzleti ismereteket. Magyarországon azonban a nagy létszámú MBA kurzusok terjedtek el, akár kétszázas évfolyamokkal. Ebben az esetben majdnem mindegy, hogy valaki egyetemi másoddiplomát vagy MBA diplomát szerez” – mondja Fazekas Zsolt.


Hány diploma kell a karrierhez? 9

A nyelv fontosabb

A több diplománál sokkal fontosabb a használható nyelvtudás. Manapság is előnyt jelent a jó angol, mert bár egyre többen tanulnak, még mindig kevesen beszélik igazán jól, tárgyalási szinten. „Ha egy munkavállaló tovább szeretné képezni magát, érdemesebb az angoltudására koncentrálnia, mint új diplomát szereznie” – tanácsolja Fazekas Zsolt.

Ugyanígy látja a helyzetet Cservenyák Tamás, aki szerint ma a karrier biztos alapja egy jó diploma és a jó angol nyelvtudás, az összes többi kiegészítő ismeret fűszer, vagyis kellemes plusz. A tudatos karrierépítőknek a diplomahalmozással szemben inkább a munkatapasztalatokra kell koncentrálniuk, mert azok minősége sokkal nagyobb befolyással lehet a kiválasztásra. Önmagában tehát a diplomák száma nem jelent előnyt a munkaerőpiacon.

Mit hoz mégis?

A továbbképzéseknek mégis van járulékos előnyük. „A másoddiploma megszerzése közben rengeteg új embert ismerhetnek meg a munkavállalók, új kapcsolatokra tehetnek szert, ami nagyon fontos a későbbi karrierépítéshez és akár az üzleti sikerekhez is” – emelte ki a Hill International ügyvezetője. Sok üzletember éppen ezért választja a kiscsoportos MBA képzéseket, mert a 30-35 fős csoport lehetőséget ad a tartós kapcsolatok kialakítására.

„Előnyt jelent a több diploma, ha két „azonos súlyú” jelölt között kell dönteni. Ebben az esetben annak az irányába billenhet el a mérleg nyelve, akinek több képesítése van” – hangsúlyozta Cservenyák Tamás. Ugyanakkor minden más többletismeret is segítségére lehet az állást keresőnek.

Az önéletrajzban feltűntetett több diploma azt is jelzi az új munkaerőt kereső cégnek, hogy a jelentkező figyelmet fordít saját tudásának frissítésére, igénye van a folyamatos fejlődésre, ráadásul önerőből, munka mellett. „Ez mindenképpen hasznos a munkavállaló számára” – véli Cservenyák Tamás.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik