Pénzügy

Európai Top 10 – tudatos pályatervek

A vállalati humánerőforrás-politikát megvizsgálva lista készült, hol a legjobb vezetőnek lenni, melyik vállalatnál figyelnek a legjobban a tehetségekre, és segítik a karrierjüket.

Sokan azért hagyják ott a vállalatukat, mert nem tudnak továbblépni, megrekednek egy szinten, nemcsak a hierarchiában, hanem a fejlődésben is.
Európai Top 10 – tudatos pályatervek 1

A tehetséges munkaerő elvesztése jelentős károkat okoz a vállalatnak.

Azok a cégek, ahol odafigyelnek a vezetői utánpótlás-tervezésre, a vezetői készségek fejlesztésére, közel kétszer magasabb teljesítményt tudnak felmutatni, mint azok, amelyek nem fordítanak kellő energiát a vezetők kinevelésére – derült ki a Hewitt Associates nemzetközi humán tanácsadó cég felméréséből, amelynek alapján összeállították az eruópai Top 10 listát azokról a vállalatokról, ahol a legjobb vezetőnek lenni. A legjobb vállalatok a vezetők jutalmazásában és fejlesztésében mutatott céltudatosságnak köszönhetik az előkelő helyezésüket.

Európai Top 10

 

1. L’Oréal, Franciaország
2. BMW, Németország
3. Nokia, Finnország
4. Vodafone, Nagy-Britannia
5. Nestlé, Svájc
6. AstraZeneca, Nagy-Britannia
7. Tesco, Nagy-Britannia
8. UniCredito, Italiano Olaszország
9. Banco Bilbao Vizcaya Argentaria, Spanyolország
10. Pearson, Nagy-Britannia 

A felsővezetők is elkötelezettek

A Hewitt tanulmánya szerint három tulajdonságban különböznek a kiemelt vállalatok a többitől. Az egyik a felsővezetés elkötelezettsége az utódok kinevelése mellett. Az első tíz vállalatból kilencnél a vezérigazgató támogatja a többi menedzser képzését, és meg is adja hozzá a szükséges erőforrásokat. Az átlagos vállalatoknak ez csak 69 százalékára jellemző. Ugyanez vonatkozik a felsővezetés elkötelezettségére, a Top 10 esetében jóval nagyobb arányban támogatják az utódokat.

Az összesen 110 vállalatot vizsgáló felmérésből az is kiderült, hogy a cégek tizedének első számú vezetője nem is foglalkozik az utánpótlás kinevelésének kérdésével, a középvezetők fejlesztésével, karrierlehetőségeikkel. Akik támogatják az alattuk levőket, azok sem teszik elég hatékonyan, mert a válaszadók szerint a vezetők fele nem nyújt valóságos segítséget a többiek fejlődéséhez.

Kidolgozott programok

A fent említett 10 vállalatnál különös hangsúlyt fektetnek a magas potenciálú tehetségek azonosítására, fejlesztésére és megfelelő jutalmazására. Mindegyiknél külön stratégiát dolgoztak ki erre a területre, míg a többi vállalatnak csak a 70 százalékánál fogalmaztak meg formálisan irányelveket.

Többek között minden Top 10 vállalatnál létezik utánpótlás-tervezési program. Listát állítanak össze a lehetséges utódokról, akik bizonyos pozíciót betölthetnének a vállalatnál, vagyis folyamatosan foglalkoznak a karriertervezésükkel, és számon tartják őket. Ezt a kiválasztott tehetségekről szóló éves jelentés is segíti. Feltehetően ez is oka annak, hogy a legjobb vállalatok jelenlegi vezérigazgatói korábban is a cégnél dolgoztak, míg a többiek egyharmadánál kívülről vették fel az első számú vezetőt.

A feltörekvő vezetők természetesen több lehetőséget kapnak a fejlődésre, ha a legjobb tíz vállalatnál dolgoznak. Mindegyik szervez külső és belső tréningeket készségeik és tárgyi tudásuk fejlesztésére. A többi száz vállalatnak csak a 65 százaléka kínál ilyen lehetőségeket.

A következetesség gyümölcse

A legjobbaknál arra is ügyelnek, hogy a jól hangzó programokat a valóságba is átültessék. 70 százalékuknál számosítják a vezetők utánpótlásban betöltött szerepét, elkötelezettségét, és értékelik az e téren nyújtott teljesítményüket, míg a többi vállalatnak csupán 29 százaléka foglalkozik a programok megvalósításának számonkérésével.

A fiatal tehetségek folyamatosan azt érezhetik a legjobb tíz vállalatnál, hogy fontosak, és állandóan foglalkoznak a jövőjükkel. Meglepő eredmény, hogy az általános gyakorlat szerint kevés cégnek van kidolgozott stratégiája és eljárása a belső munkaerő kiválasztására, míg a Top 10 közül kilencnél nemcsak a külső munkaerő felvétele szabályozott, hanem a belső kiválasztásnál is egyértelmű irányelveket követnek.

A legjobb vállalatoknak pénzben is megtérül a tehetséges munkaerőre fordított befektetés. A legjobb 25 vállalat teljes részvénytulajdonosi hozama átlagosan 89 százalékos volt. Ez a mutató az éves részvényhozam arányosításával a vállalat értéknövekedését fejezi ki. A többi vállalatnál csak 36 százalékot ért el.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik