Pénzügy

Egy karrier kezdete – mikor és hol?

Kis cégnél több a lehetőség saját ötletek megvalósítására és egyéni felelősségvállalásra, a nagy cég a tapasztalatszerzés bővebb forrása a pályakezdő számára.

A recesszió és az utóbbi tíz év munkaerő-piaci változásai vészvillogóként jelzik a pályakezdőknek: a diploma megszerzése előtt is foglalkozniuk kell karrierjükkel. Általános receptet persze nem lehet adni. Mindenki saját szempontjai és preferenciája alapján dönti el, milyen karriert szeretne.

Már az egyetem első éveiben tisztázni kell néhány kérdést: milyen típusú munkát szeretnék? Mikorra időzítsem első szakmai tapasztalatomat? Kisebb vagy nagy cégnél kezdjem a karrierem?


Kis cég: tanulhatsz, de csak saját hibáidból

Az ideális döntés

Juhos Andrea, a Drake Beam Morin ügyvezető partnere szerint a szakmai karrier, valamint a tanulás és fejlődés szempontjából is az az ideális, ha valaki egy nagy cégnél kezd dolgozni. Az ott eltöltött 4-5 év alatt kihasználhat minden lehetőséget a továbbfejlődésre, és reálisan meg tudja állapítani saját munkaerőpiaci értékét. Ezután már bármilyen cégnél kamatoztathatja tudását.

Természetesen mindkét alternatívának van előnye, a döntéshez azonban mindenképpen segít ezek számbavétele. A kis cégeknél elhelyezkedők kreatívabban és önállóan dolgozhatnak: saját ötletek megvalósítására és egyéni felelősségvállalásra is nagyobb lehetőségük van. A kis szervezet miatt hamarabb átlátják a vállalat működését, az egyes funkcionális területek feladatait. A kis és középvállalatok érzékenyebbek a piaci változásokra, így a fiatal munkatársak a gazdasági élet mélyvízébe kerülnek, rögtön megtanulják a túléléshez szükséges profitszerzés fontosságát.

Egy karrier kezdete – mikor és hol? 1

Aki tehát kis cégnél kezdi meg karrierjét, az sok tapasztalati tudásra tehet szert. „Ugyanakkor gyakori probléma, hogy a kis vállalatoknál nincs olyan személy, akitől tanulhatna a fiatal pályakezdő. Általában csak arra van lehetőség, hogy saját hibáikból tanuljanak” – mondja Juhos Andrea, a Drake Beam Morin ügyvezető partnere, a FigyelőNet karriertanácsadója. Természetesen a kisebb vállalatoknál kevesebb tréninget is szerveznek a munkavállalóknak, így ilyen irányú továbbképzésre sem nyílik lehetőség.

Nagy cég: kevesebb önálló ötlet

Egy karrier kezdete – mikor és hol? 1

„A nagyvállalatok előnye az óriási know-how mind a tevékenységi kört, mind a humán erőforrás rendszereket illetően” – mondja Juhos Andrea. Teljesen ugyan nem láthatnak rá a cég működésére a fiatal munkatársak, de több lehetőségük van továbbképzésre, a munkakörök rotációja miatt más-más feladatkörben is kipróbálhatják magukat, projektmunkában is gyakrabban vehetnek részt.

Egy óriási szervezet részeként persze a pályakezdő csak saját területe működésébe nyerhet bepillantást. Saját ötletek megvalósításában sem reménykedhetnek az itt elhelyezkedők, a nagyvállalatok központilag kidolgozott rendszereit kell adaptálniuk az egyes részlegeknek, leányvállalatoknak.

Kezdés előtt és után


Egy karrier kezdete – mikor és hol? 1

„Természetesen mindenki maga dönt az első munkahelyéről, de előtte érdemes ezeket a hátrányokat és előnyöket sorra venni” – ajánlja Juhos Andrea. Szerinte azonban ma már érdemes az egyetemi vagy főiskolai tanulmányok alatt megkezdeni a szakmai pályafutás megtervezését. Karriertanácsadóként minden diáknak azt ajánlja, hogy már a harmadik év környékén kezdjen szétnézni a munkaerőpiacon. A szakmai gyakorlat keresése során a fizetés kérdése kevésbé legyen döntő, inkább azt kell mérlegelni, hogy az adott pozícióban mi mindent lehet megtanulni.

„A pályakezdők gyakran esnek abba hibába, hogy új munkahelyükön rögtön azon kezdenek gondolkodni, mi újat kezdjenek el tanulni. Ezt én meggondolatlanságnak tartom” – emeli ki Juhos Andrea. Véleménye szerint egy-két évig érdemes csak a munkára koncentrálni. Ez alatt ugyanis kiderül, mi érdekli a pályakezdőt, milyen irányba szeretné magát továbbképezni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik