Pénzügy

Internetes állásvadászat – önéletrajz e-mailben

Az e-mailben elküldött pályázatokra külön szabályok vonatkoznak. Aki nem ismeri az elektronikus jelentkezés protokollját, azonnal hátrányos helyzetbe kerül a többi pályázóval szemben.

A klasszikus álláspályázatokkal szemben sokkal egyszerűbb elektronikus úton, e-mailben jelentkezni a meghirdetett állásokra. Fotelből, egy klikk segítségével máris az illetékesekhez juthat a pályázati anyag. Csakhogy az online jelentkezésnek saját protokollja van, betartását cégek és fejvadászok egyaránt elvárják.

Internetes állásvadászat – önéletrajz e-mailben 1

Az elektronikus önéletrajzok például stílusukban és funkciójukban is különböznek a hagyományos, nyomtatott önéletrajzoktól. Kinek címezzük, csatoljuk a dokumentumokat vagy írjunk egy hosszú levelet? Mire kell figyelnünk, hogy a többi álláskeresővel egyenlő esélyekkel induljunk?

Mire gondol, aki kapja?

Érdemes a fejvadászok és a munkaadók fejével gondolkodni. Ők naponta akár száz hasonló álláspályázatot is kaphatnak. Ha a praktikusság és a célirányosság szabályait betartjuk, nemigen lőhetünk bakot.

A levél tárgyában (subject) igyekezzünk tömören összefoglalni az e-mail tartalmát, hogy a fogadó rögtön tudja, miért keressük fel. Ez különösen abban az esetben fontos, ha nem meghirdetett állásra jelentkezünk, hanem egy cég vagy egy fejvadász adatbázisába szeretnénk bekerülni a későbbi álláslehetőségek reményében. Az e-mailek, még a leggondosabban összeállítottak is, egy klikkel a szemétbe kerülhetnek ugyanis.

A levél címzésekor feltétlenül érdeklődjünk utána, ki az illetékes vezető vagy HR-es, akinek címezni tudjuk a levelünket. (Legegyszerűbb a cég honlapján megkeresni a munkatársakat.)

E-mail címünk mindenképp legyen komoly, még akkor is, ha ingyenes szolgáltatót használunk. A “cica99kukachotmailpontcom” nem feltétlenül jó ajánlólevél leendő munkaadónknál.

Ami fokozottan érvényes

A hagyományos önéletrajzoktól is elvárják, hogy rövidek és pontosak legyenek. Az online típusúnál e szabály betartása még fontosabb, mert a monitoron megjelenő szöveget gyorsabban futja át az, aki olvassa.

Az önéletrajzban az amerikai típusú kronológiát használjuk, vagyis a jelenből haladjunk visszafelé. A szakmai tapasztalatoknál a legutóbbi állás meghatározására használjunk inkább kulcsszavakat, később már fogalmazhatunk kicsit szabadabban.

Tanulmányaink leírásánál legfontosabb a legutóbbi és legmagasabb végzettség. Ezt a fontosabb szakmai képzésekkel és tréningekkel is kiegészíthetjük.

A meggyőzés erejével

Az e-mail mérete nem lehet túl nagy. A szövegszerkesztővel agyonformázott levelek több száz kilobájtosok, sőt akár egy megabájtosok is lehetnek.

Az elküldött e-mail elejére mindenképp kerüljön rövid összefoglaló, amelyben leírjuk levelünk célját. Megcélzott állás esetén érdemes a hirdetésből kimásolni a pozíció pontos meghatározását.

Semmiképp sem szabad kör-e-mailt küldeni, mert az összes címzett látható a levélen. Ezáltal rögtön kétségessé válik pályázatunk komolysága.

Online specialitások

Az önéletrajzot és a kísérőlevelet csatolhatjuk is, be is másolhatjuk a levélbe. Ha a bemásolás mellet döntünk, ékezet nélkül írjuk meg a szöveget, csatoláskor ezzel szemben mindig ékezetes betűket használjunk.

Ebben az esetben ügyelnünk kell arra is, hogy az egyes szövegszerkesztőkben megírt dokumentumok nem feltétlenül konvertálhatóak. Soha ne használjuk tehát a Word legújabb verzióját, mert azt a korábbiak nem tudják kicsomagolni. Leghelyesebb .txt vagy .rtf formátumot választani.

A TMP Worldwide tanácsadó cég ajánlása szerint érdemes kulcsszavakat használni, mert az online kereső és kiválasztó cégek általában ilyeneket keresnek egy program segítségével az egyes pályázati anyagokban, ezek alapján szelektálják az önéletrajzokat. Főnév és ige is lehet kulcsszó. Főként a pályázó céljait, képességeit és iparági ismeretét szerencsés kiemelni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik