Pénzügy

Önéletrajz – mit várnak el az EU-ban?

Az önéletrajz megírása sokaknak okozott már fejtörést. Hogyan kell összeállítani, milyen sorrendben kell felsorolni legfontosabb
adatokat? Aki külföldön szeretne munkát vállalni, annak még nehezebb. Az EU Bizottsága standard önéletrajzmintát fogadott el, melyet tagállamaiban irányadónak tekint.

A kiadott minta elsődleges szempontja az egyszerű áttekinthetőség és a jelen előtérbe helyezése. Az önéletrajz így táblázatszerű megjelenést kapott és az amerikai típusú – jelenből a múltba – kronológiai felsorolást vette át.

EU önéletrajz



Önéletrajz minta 1. rész
Önéletrajzminta 2. rész

Diszkrimináció kizárva

A standard segíti az egységes munkaerőpiac kialakulását. A munkaadók számára is könnyebb lesz a kiválasztás az általános önéletrajz alapján, mert pontosabb képet alkothatnak így a más tagországból való jelölt kvalifikációjáról.

Régóta szükség volt standard önéletrajz elfogadására, mert a munkaerő szabad áramlásának megvalósulásával a 15 tagállam polgárai az EU teljes területén azonos feltételek mellett vállalhatnak munkát. Az országok hagyományai azonban eltérőek, s az ország szülöttei sokkal jobban ismerik a helyi szokásokat és elvárásokat. Így az elméletileg azonos feltételekkel induló EU állampolgárok akaratlanul diszkrimináció áldozatai a kiválasztás első lépcsőjében. Ezt a nem szándékolt megkülönböztetést hívatott megszüntetni az EU Bizottsága által elfogadott és irányadónak tartott EU önéletrajz minta.

Miben más?


A Magyarországon általánossá vált önéletrajz szintén amerikai típusú kronológiát követ. Merőben újszerűnek hat azonban a kompetenciák és képességek megjelölése. Ezzel szemben nálunk megszokott része az önéletrajznak a hobbi kategória, amire az EU-ban egyáltalán nem kíváncsiak. Egy fejvadász cég munkatársa szerint az EU standard első része teljesen elfogadható, a második rész létjogosultságát azonban kétségbe vonta, mivel a jelentkezők kompetenciái és készségei a kiválasztás későbbi fázisaiban derülhet fény. Véleménye alapján a valóság és az emberek saját véleménye igen távol állhat egymástól, ehhez igen nagy fokú önismeretre lenne szükség minden munkavállaló részéről, ami Magyarországon nem a legjellemzőbb.

Ki mire kíváncsi?

Az EU Bizottsága a tagállamok véleményezése és az érdekeltekkel történő egyeztetés után fogadta el az egységes önéletrajz mintát. Nem tekinti kötelező érvényűnek, csupán irányadónak. Egyelőre tehát nyitott kérdés, hogy az új irányelvek a tagországok jelenlegi gyakorlatát módosítva általánossá válnak-e az EU teljes területén.

Németországban például több éve a fényképes önéletrajz az elfogadott, amelyet az EU standard nem ír elő. Az időrendi felsorolást tekintve az amerikai típust vették alapul, vagyis a pályázónak a jelenből a múltba haladva kell sorra vennie addigi tevékenységeit, ez eddig több tagállamban fordítva volt megszokott és elfogadott.

A most elfogadott minta tömörségre törekszik. A táblázat bal oszlopai az összefoglaló kategóriákat tartalmazzák, melyeket vastag betűvel lehet szedni, a jobb oldali oszlopokban pedig az adott kategóriák kifejtésére kerülhet sor, de itt is csak a felsorolás szintjén. A megadott üres soroknak is van funkciójuk, az átláthatóság kedvéért érdemes betartani őket.

Még mindig lehet csiszolni

Bár a megadott mintát több fórumon is egyeztették az érdekelt felekkel, így sem sikerült tökéletes modellt alkotni. Az EU önéletrajz az eddigieknél sokkal nagyobb hangsúlyt helyez a képességekre és kompetenciákra. Az EU tagországokban és Magyarországon sem bevett szokás a képességek felsorolása, hiszen ennek objektivitása erősen kérdéses. Mivel pedig a munkaadók nem csupán a beadott önéletrajzokban feltűntetett kompetenciák alapján fognak dönteni egy jelentkező kizárásáról, az új rész bevezetése fölöslegesnek bizonyulhat.

Külföldi szakemberek formai hibákat is felfedezni vélnek a mintában. Szerintük a korábbi munkahelyek felsorolásánál teljesen felesleges megadni a munkahely címét, mivel Nyugat-Európában az utóbbi időben a cégek internetes elérhetőségének feltűntetése vált elterjedtté.

Ezenkívül valószínűleg a technikai ismeretek külön felsorolása is felesleges, hiszen az állások döntő többségénél ma már a számítógép használata és az egyes programok alkalmazása a legfontosabb követelmény. A fejvadászok és HR-esek szeme ráadásul hozzászokott már egy külön kiemelt részhez, mely kizárólag a számítógépes ismereteket taglalja.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik