Pénzügy

Kávé Benczédi Mihálynéval, az év női menedzserével

A MÁV gazdasági vezérigazgató-helyettese, a Figyelő TOP 200 "Az év női menedzsere" díj nyertese úgy véli, a vasútnak megnőtt az esélye arra, hogy utasokat hódítson vissza a többi közlekedési ágazattól.

Az Egyesült Államokat ért terrortámadás óta a biztonság az egyik kulcsszó. Az államvasútnál mi a helyzet ezen a területen?

A MÁV egy nagyon szigorú szabályok szerint működő cég, ráadásul veszélyes üzem. Eddig is alapvető követelmény volt a forgalmi biztonsági előírások betartása, s a merénylet előtt is létezett katasztrófaterv. Úgy vélem, nincs szükséges további szigorításokra, miután a fokozottan védendő objektumok őrzését megerősítettük.

Figyelő TOP200Ha még több cégadatra, vagy topfőre kíváncsi, rendelje meg a TOP200 kiadványt a FigyelőNeten! Kattintson ide! >>

Mi a véleménye az amerikai-brit válaszcsapásról?

Minden háború borzalmas. Én úgy érzem, jelenleg nem háború, hanem katonai akció folyik Afganisztánban, ami nem az afgán nép, nem az iszlámvallás ellen irányul. A nemzetközi terrorizmus központja ide fészkelte be magát, ennek megsemmisítése az emberiség közös célja. Bízom abban, hogy rövid időn belül sikerül a kérdést még ezen az áron is megoldani.

Ön szerint a repüléstől való félelem felerősödése kedvezhet a vasútnak?

A távolsági személyszállítás piacán a légiközlekedés mindig versenytársa volt a vasútnak. A gyorsasággal nehéz versenyezni, ám az utasok szemében várhatóan egyre jobban felértékelődik, hogy a vasút a legbiztonságosabb személyszállítási mód, s az időjárás viszontagságainak sincs kitéve. Bízunk benne, hogy ezzel utasokat tudunk megnyerni, s nemzetközi vasúti szolgáltatásainkat jobban értékesíthetjük, azért is, mert számos kedvezményt is tudunk ajánlani az EU országaiba. Ehhez persze “jó fekvésű” menetrend szükséges, mely lehetővé teszi például, hogy az utas este felszállhasson a hálókocsira, s reggel megérkezhessen Münchenbe, vagy átszállással Rómába. Jelentős nemzetközi vonatainkon a hálókocsi-kalauz vigyáz az utasok nyugalmára, elintézi helyettük a vám és határőrséggel kapcsolatos adminisztrációt.

A forint csúszó leértékelésének megszüntetését miként fogadta?

Míg az elmúlt években árfolyamnyereséget könyvelhettünk el, az elmúlt időszakban a forint erősödésének hatására eddig mintegy 500-600 millió forintos veszteség keletkezett, hiszen a forgalmunk jelentős részét euróalapú díjszabás szerint bonyolítjuk le. A kiadásainknál ugyan megtakarításokat jelent az erősebb forint, ám a bevételek nagysága miatt a gazdálkodásunkban nem ez dominál.

Hogyan érzi magát mint “Az év női menedzsere”?

A munkával telő napok során az ember nem is gondol arra, hogy tevékenységével egy ilyen megtisztelő díjat érdemelhet ki. Nagyon boldoggá tett, amikor megtudtam, hogy az öt kiválasztott hölgy közül én lettem az első. Végigfutott a fejemben a szakmai pályafutásom – melynek jelentős eseménye ez az elismerés -, és feltétlenül köszönetet kell mondanom a főnökeimnek, akik kineveztek és jelöltek, s a kollégáknak, hiszen egy ekkora vállalatnál csak csapatmunka lehetséges. Ugyanakkor a családomnak is, mert megfelelő háttér nélkül nem lehet ilyen eredményt elérni.

Idén is megismételhető ez a teljesítmény?

A gazdálkodási feltételrendszer ebben az évben is hasonló: a legfontosabb feladat a gazdasági stabilitásunk megőrzése, tehát az üzleti mutatókat a tervezett szinten kell tartani, a veszteséget a lehető legalacsonyabbra szorítani, miközben a forint árfolyam alakulásával is kalkulálni kell. Ez az esztendő is az Európai Unióhoz csatlakozás, a reformfolyamatok folytatása, ezen belül a szervezeti tisztánlátás megvalósítása jegyében telik. Az év feladata az árufuvarozási üzletág szervezetének, önálló mérlege feltételrendszerének kidolgozása. A fenti célokat szolgálja többek között a vasút pénzügyi helyzetének folyamatos rendezése, melyre vonatkozóan a közlekedési tárcával közösen készített tervezetünket elfogadta a kormány. Az állami szerepvállalás mellett természetesen a vasutat is jelentős kötelezettségek terhelik, s meggyőződésem, hogy ezek teljesítése alapvető feltétele a vállalat pénzügyi stabilitásának.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik