A főváros 2025. január 1-jétől az aluljárókban helyben sütést „nem támogatott tevékenységi körré” nyilvánította, írja a Blikk.
A Főpolgármesteri Hivatal a lapnak azzal indokolta a helyben sütés betiltását, hogy a föld alatti átjárókban működtetett büfék és pavilonok közmű-kiépítettségük és kialakításuk miatt nem alkalmasak erre, „a helyben sütéssel rengeteg probléma van”.
A szagok mellett például az is problémás, hogy a zsírgőz kicsapódik a szellőzőcsatornákban, aminek a tisztítása nehezen megoldható. Továbbá a használt olaj és a zsír gyakran a csatornarendszerbe kerül, miközben az alapvetően esővíz elvezetésére lett kitalálva.
A Telexet a hivatal arról tájékoztatta, hogy minden üzlethelyiség, pavilon esetében egyedi az elbírálás, nincs szó tehát általános tiltásról”. Az elbírálások a bérleti szerződések megújításához igazodnak.
A fővárosi hivatal figyelembe veszi az elbírálásnál, hogy „olajjal történő helyben sütésről van szó, vagy más eljárásról, vagyis nem mindegy, hogy lángost sütnek a nehezen szellőző aluljáróban, vagy gyorsfagyasztott péksüteményt melegítenek”.
A rendelkezés értelmében így bizonyos helyeken nem lesz többé aluljárós gyros, rántott hús, sült kolbász és kürtőskalács Budapesten.
Az érintetteket időben tájékoztatták, írták.
Cikkünket frissítettük a főváros pontosításával.