Gazdaság

„Lehet felszólítani az üzemanyag-kereskedőket, hogy csökkentsék az árakat, de nincs miből árat csökkenteni”

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Grád Ottó, a Magyar Ásványolaj Szövetség (MÁSZ) főtitkára szerint egyetlen mód van arra, hogy azonnali pozitív változást érjen el a kormányzat az üzemanyagárak csökkentésében, ha az állam az üzemanyag-kereskedelmet, -értékesítést terhelő adórendszerben felülvizsgálatot tart, és bizonyos adónemeket töröl, vagy azokat csökkenti – erről az economx.hu-nak nyilatkozott a szakember.

Mint mondta, lehet felszólítani az üzemanyag-kereskedőket, hogy csökkentsék az árakat, „de nincs miből árat csökkenteni”.

Kifejtette, a totemoszlopokon látható végső kiskereskedelmi ár több költségelem is befolyásolja, ebben az egyik a legfontosabb azonban maga az adótartam. Az az adóteher, illetve különböző fizetési kötelezettségek, amelyeket az üzemanyag-kereskedelemhez kapcsolt az adózási rendszer, üzemanyagtípusoktól eltérően, de jelen pillanatban megközelíti, vagy meg is haladja az ötven százalékot.

Ebben a környezetben kerül meghatározásra az üzemanyagár, és ebben nagyon kicsi és szűkös a mozgástere a vállalkozásoknak, kiskereskedelmi egységeknek. Hogy milyen áron tudnak értékesíteni, az a nagykereskedő árszabásától függ, és attól, hogy hazai finomítóktól, vagy import forrásból származik a termék – magyarázta a MÁSZ főtitkára.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter tegnap azt mondta: az üzemanyagárak ismét a szomszédos országok átlagára felett vannak, ezért a kormány napirendre tűzi a kérdést. A nemzetgazdasági miniszter szerint még mindig érvényben van a korábbi elvárás, miszerint a kutaknak az áraikat a szomszédos országok szintjén kell tartani. „Ennek érvényt fogunk szerezni, vagy úgy, hogy a kiskereskedők megértik és nem játsszák ki ezt az elvárást, vagy úgy, hogy komoly szabályozói lépésekkel be fogunk avatkozni.

Nem értjük ezeket az ármozgásokat,

hiszen az elvárások, amik az elmúlt hónapban megszülettek, továbbra is fennállnak – mondta Nagy Márton.

A Nemzetgazdasági Minisztérium múlt pénteken állapította meg, hogy mind a benzin, mind a gázolaj esetében csökkenteni kell az árakat. Emiatt a kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy térjenek vissza a korábbi hónapok gyakorlatához és áraikat mérsékeljék a szomszédos országok átlagára alatti szintre.

A Független Benzinkutak Szövetségének elnöke akkor úgy fogalmazott: egyedül a minisztériumon múlik az üzemanyagáraknak a csökkenése.

A kereskedőknek semmi, semmi, ismétlem semmi felelőssége nincs az áremelkedésben (…) Egyértelműen kijelenthető: a magyarországi üzemanyagár túl van adóztatva

– mondta Egri Gábor.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik