Gazdaság europoli

Eurostat: Bulgária is megelőzött, utolsók lettünk a fogyasztási listán

Balogh Zoltán / MTI
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.
Balogh Zoltán / MTI
Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter.

A magyar háztartások fogyasztása az európai uniós átlag 70 százalékán állt 2023-ban, ezzel az utolsó helyre csúszott vissza a EU-s ranglistában, mivel az addigi utolsó tagállam, Bulgária is megelőzte 73 százalékos aránnyal – derül ki az Eurostat legfrissebb jelentéséből, amit a portfolio.hu szúrt ki.

A régió az EU-s csatlakozás óta során egyértelműen közeledett az uniós átlaghoz, kár, hogy pont Magyarországnak sikerült a legkevésbé (az amúgy is magas szinten levő csehek és szlovénok mellett). 2004-óta nekünk 6 százalékkal sikerült javítanunk az EU-átlaghoz képest, a lengyeleknek 29, a szlovákoknak 17, a horvátoknak pedig 18 százalékkal léptek feljebb.

Az uniós rangsort Ausztria (117 százalék) vezeti Hollandia (117 százalék) és Németország (116 százalék) előtt.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik