Gazdaság

Százezrek életét keseríti meg az állam mulasztása

GettyImages
GettyImages

Köztudomású, hogy a gyógycipőt gyártók, forgalmazók bajban vannak miután az állam régóta nem tett eleget azon kötelezettségének, hogy az ártámogatás lekövesse az inflációt – írta közleményében a Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége (MEOSZ) közleményében.

Hozzátették, végre az egészségügyi államtitkárság némi hajlandóságot mutat mulasztása korrigálására, de ezt sem tudja úgy végrehajtani, hogy ne okozzon újabb problémát. Arra utaltak ezzel, hogy az áremelés elvileg megtörténik, de „titok” a mértéke. A MEOSZ szerint azzal nem számolt a tárca, hogy többszörösére is emelkedhet a mozgássérült emberek ortopéd cipők és tartozékaik után fizetendő térítési díja.

  • Az érintettek jellemzően rendkívül alacsony jövedelemből élnek, így
  • számosan ellátatlanul fognak maradni, mivel
  • a magas térítési díj miatt nem tudják majd kiváltani az egészségi állapotuk javulását elősegítő vagy további romlását megakadályozó eszközöket.

A MEOSZ elfogadhatatlannak tartja az érdekvédelem teljes megkerülésével, titokban folytatott tárgyalásokat az ortopéd cipők és tartozékaik támogatási rendszerének felülvizsgálatáról. Az egészségügyi államtitkárság hozzá nem értése újabb károkat okoz szerintük a fogyatékos emberek százezreinek, ezért a MEOSZ elnöke, Kovács Ágnes haladéktalanul a Belügyminisztériumhoz fordult, annak ellenére, hogy az egészségügyi államtitkárság egyetlen megkeresésre sem ad választ évek óta.A MEOSZ szerint felül kell vizsgálni a gyógyászati segédeszközök térítési díját, mert megengedhetetlen, hogy az emelkedő árak miatt akárcsak egy érintett is ellátatlanul maradjon. A MEOSZ áremelés ellensúlyozását célzó javaslatai az ortopéd cipőknél és tartozékaiknál arra irányulnak, hogy

  • az érintettek fizethessenek alacsonyabb térítési díjat vagy úgy, hogy az általuk fizetendő térítési díj százalékos mértékét csökkentik, vagy úgy, hogy
  • a százalékos térítési díj mellett is legfeljebb 15 000 forintban maximálják a beteg által fizetendő összeget.

A részletek a MEOSZ elnöke, dr. Takács Péter egészségügyi államtitkárhoz írt levelében olvashatóak, itt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik