Gazdaság

Egyre több külföldön élő magyar küldi haza a gyerekét nyári táborba

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Idén is egyre több külföldön élő magyar család dönt úgy, hogy gyermekeik itthon töltik a vakáció egy részét – írja a Táborfigyelő közleményében. Friss adataik szerint a táborok árai érezhetően, 10–15 százalékkal nőttek tavalyhoz képest.

Ami kiemelkedő újdonság az idei évben a táboroztatással kapcsolatban, hogy az országhatáron kívül élő magyar családok nyaranta itthon táboroztatják gyermekeiket – ezt már korábban is tapasztalták, de idén még inkább jellemzővé vált. Táboroznak Magyarországon az Európai Unió tagállamaiban, úgy mint Németország, Ausztria, Franciaország, Olaszország vagy Spanyolország, élő családok gyermekei, de az EU-n kívüli országokból is sokan töltik a vakáció egy részét itthon, ilyen forrásállamok Anglia, az Egyesült Államok, Kanada, de Brazília is. Az okok között a gyerekekben a magyar kultúra és beágyazottság megerősítése ugyanúgy szerepel, mint a magyar nyelv gyakorlása, valamint a portál szerint vonzó lehet a magyar táborok kiemelkedő minősége is.

A nyári táborok árai átlagosan 10–15 százalékkal növekedtek, ezáltal

  • egy napközis tábor átlagára valamivel 50 ezer forint felett található, míg
  • egy ottalvós táborért átlagosan 80 ezer forintot kell fizetnie a családoknak.

Hozzá kell tenni, hogy a portál adatai alapján a táboroknál az árolló rendkívül széles, találni tábort 42 ezer forintért, de 350 ezer forintos turnusáron is.Az átlagárak régiónként is eltérőek lehetnek, akár 10 százalékos mértékben is.

A SZÉP-kártya elfogadása továbbra is népszerű mind a szülők, mind a táboroztatók körében, a nyári táborok több mint harmadában (35%) fogadják el a béren kívüli juttatás ezen formáját.

A táborozó gyerekek száma valamelyest csökkent, a tavalyi rekordévben tapasztalt 230 ezer résztvevővel szemben 2024-ben 215 ezer táborozóval számolnak. Ennek első számú oka szerintük, hogy a nyári szünet egy héttel rövidebb lett, idén tíz héten át vakációzhatnak a gyerekek.

A legnépszerűbb tábortéma 2024-ben a sporttábor, így már zsinórban a harmadik esztendőben választottak a legtöbb gyermek részére ilyen vakációs programot a szülők. A toplista második helyével a kalandtáborok büszkélkedhetnek, míg a dobogó harmadik fokára döntetlen eredménnyel jutottak az idegen nyelvi, elsősorban angoltáborok, illetve a katonai táborok. Nagyon sokan választottak ezen témák mellett állatos, készségfejlesztő, lovas és horgásztábort is.

A legnépszerűbb táborcélpontok Pest, Bács-Kiskun és Veszprém vármegyékben találhatóak, de sok gyermek vakációzik Somogy és Fejér vármegyékben is. A portál szerint továbbra is optimális a táborkínálat földrajzi eloszlása, országszerte elérhetőek minőségi táborok, így a családoknak nem kell túl sokat utazni egy-egy kiválasztott táborért.

A táborozó gyerekek valamivel több mint fele (53%) napközis táborban vakációzik, míg 47 százalékuk ottalvós programokon vesz részt. Ennek oka, hogy a fiatalabb gyermekek nagyobb arányban táboroznak, élménydús felügyelet szükséges számukra, amíg a szülők dolgoznak, és esetükben többen választják az olyan vakációs programokat, ahol még otthon lehet aludni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik