Gazdaság europoli

Ennyit fognak keresni az európai parlamenti képviselők havonta

Frederick Florin / AFP
Frederick Florin / AFP
Sokféle juttatás is jár majd az EP-be küldött politikusoknak az 1 millió 954 ezer forint általános költségtérítéstől a 138 ezres szállásra és étkezésre költhető napidíjig. Vannak viszont olyan kifizetések, amihez muszáj lesz bejárni az ülésekre.

A Népszava szerdai számában összeszedte, hogy mennyit fognak majd keresni a Fidesz-KDNP (11) a Tisza (7) az MSZP–DK–Párbeszéd–Zöldek (2), illetve a Mi Hazánk (1) képviselői a következő ciklusban az Európai Parlamentben (EP).

Az elsősorban Strasbourgban székelő testület minden képviselője kerekítve havi nettó 7854 euró (3 millió 102 ezer forint – 395 forintos euroárfolyamon számolva) tiszteletdíjat kap, és ezen felül számos juttatásban is részesülnek, ami a munkájukkal járó kiadásokat fedezi. Ezek közül a legvaskosabb tétel az általános költségtérítés, ami havi 4950 euró (1 millió 954 ezer forint), a politikusoknak ebből kell fedezniük azokat a költségeket, amelyek a megválasztásuk szerinti tagállamban keletkeznek, például az irodájuk fenntartásával járó kiadásokat.

Napi 350 eurót (138 ezer forint) kapnak szállásra és étkezésre, ezt viszont csak akkor folyósítják, ha aláírják a hivatalos jelenléti ívet. Több képviselő vissza szokott élni ezzel, és csak aláírni járnak be. A napidíj fele akkor is megvonható tőlük, ha a plenáris ülések név szerinti szavazásainak minimum a felén nem vettek részt – még akkor is, ha aznap aláírták a jelenléti ívet.

Az EP-képviselők elszámolhatják az utazási költségeket is a testület felé, ugyanis a parlamenti üléseket Strasbourg mellett Brüsszelben is tarthatják. A vonatkozó bizonylatok bemutatása után térítik az első osztályra szóló repülő- és vonatjegyeket, közúti közlekedésnél legfeljebb ezer kliométerig kilométerenként 0,58 euró (229 forint) térítést kapnak. Hivatalos utakra a megválasztás szerinti tagállamba vagy máshová évi közel 5 ezer eurós ( 1 millió 972 ezer forint) keretből utazhatnak, és ebből az összegből kell kijönnie a szállásuknak is. Asszisztenseket havi 28 696 euróból (11 millió 320 ezer forint) bérelhetnek fel azzal a kikötéssel, hogy ők nem lehetnek a hozzátartozóik.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik