Gazdaság

Veszített vonzerejéből a Diákhitel1

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Meghosszabbíthatja a kormány a diákhitelekre érvényes kamatstopot – írtuk tegnap. A szabad célú Diákhitel kamata a tervek szerint az év második felében is marad 7,99%. A Bankmonitor szakértői most megvizsgálták, ez mennyire kedvező a jelenlegi piaci hitelkonstrukciókhoz képest.

A Nemzetgazdasági Minisztérium társadalmi egyeztetésre bocsátotta azt a jogszabálytervezetet, ami szerint a szabad felhasználású diákhitelekre – ezt szokták még Diákhitel1 megnevezéssel is illetni – egészen 2024. december 31-ig megmaradna a kamatstop. Ennek következtében a kérdéses hitelek kamata továbbra is 7,99% lenne. A normál és a kedvezményes kamat közötti különbözetet az állam a központi költségvetés terhére átvállalja. (A tanulmányok önköltségének finanszírozására felhasználható diákhitel konstrukció, más néven Diákhitel2 továbbra is kamatmentesen lesz elérhető a tanulók számára.)

A portál szakértői szerint a piaci hitelekkel összevetve

  • a Diákhitel1 még mindig kedvezőnek tekinthető a konstrukció kamata (7,99%), bár
  • a kamatelőny valamelyest csökkent.

Leginkább az ingatlanfedezet nélküli személyi hitelekkel érdemes összevetni a szabad célú diákhitelt. Jelenleg egy 5 éves futamidejű, 3 millió forint összegű személyi hitelt nettó 500 ezer forintos jövedelemmel 10,99–21,99 százalékos kamat mellett igényelhetünk. Ennél a 7,99 százalékos kamat érdemben kedvezőbb. Ugyanakkor idén januárban a kérdéses személyi kölcsön kamata még 13,35–21,99% között alakult. Vagyis a fedezetlen hitelek kamatcsökkenése miatt a pénzügyi előny, ha nem is jelentősen, de szűkült.

Még a szabad felhasználású jelzáloghiteleket érdemes megvizsgálni a portál szakértői szerint. Jelenleg 5 millió forintot 20 éves futamidőre, legalább 10 évig fix kamatozással, nettó 500 ezer forint havi jövedelem mellett 7,99–11,50 százalékos kamattal kaphatunk a bankoktól. Januárban még egy hasonló jelzáloghitel kamata 9,09–11,50% között alakult. Vagyis már találhatunk olyan jelzáloghitelt, amelynek kamata megegyezik a Diákhitelével, de ne feledkezzünk meg arról, hogy ehhez mindenképpen szükség lenne ingatlanfedezetre is.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik