Gazdaság

Orbán Viktor 5 millió dolgozót lát 10 év múlva Magyarországon

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu

„Tíz év múlva Magyarországon ötmillió ember fog dolgozni” – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) Üzleti 7 című lapjának adott interjújában a „béke forgatókönyvéről”. A miniszterelnök szerint erre meg is van a forrás, mert 300 ezer fő körüli a munkaerőtartalék Magyarországon.

A G7 megnézte, mennyire, hogyan megvalósítható a miniszterelnöki vízió. Arra jutottak, hogy a mostani statisztikák és tendenciák tükrében kétségesnek tűnik a terv, és a magyar népesség elöregedése, fogyása miatt vélhetően csak vendégmunkások foglalkoztatásával valósulhat meg.

Rögzítették:

  • áprilisban 4 millió 749 ezer foglalkoztatottat tartott nyilván a KSH a 15-74 éves lakosság körében, továbbá
  • 2024 első negyedévében a potenciális munkaerő-tartalék 326 ezer fő volt.

Megállapították, hogy az ötmillió foglalkoztatott eléréséhez a tartalék döntő részének munkába kellene állnia. Szerintük kérdés, mennyi esély van erre, az elmúlt évek tendenciáit nézve.

A portál szerint külföldi dolgozók révén biztosan növelhető a magyarországi foglalkoztatottak száma. Hozzátették, a nemzetgazdasági miniszter 121 ezer külföldi és 4,7 millió magyar munkavállalóról tett említést egy hete. A kormány egyébként a vendégmunkások alkalmazását kvótarendszerrel korlátozza, de a számuk dinamikusan növekedett a közelmúltban.

Az nem derült ki az Orbán-interjúból, hogy vendégmunkásokkal is számolt-e a kormányfő, vagy nélkülük kellene elérni az ötmilliós számot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik