Gazdaság

Kaphat-e nyugdíjat, akinek nincs 40 év szolgálati ideje?

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Az Adózónához kérdés érkezett, mi a helyzet akkor, ha valakinek biztosan nem lesz meg (nincs meg) a 40 év biztosítással fedezett szolgálati ideje, illetve hogy résznyugdíjat hány évesen, hogyan lehet megkapni.

Winkler Róbert nyugdíjszakértő válasza szerint a következőket kell figyelembe venni:

  • Saját jogú öregségi nyugdíjat kizárólag azok a férfiak kaphatnak, akik betöltötték az irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt (jelenleg 65 év), a nők közül pedig azok, akik (nyugdíjkorhatárra tekintett nélkül) rendelkeznek 40 évi jogosultsági idővel (nők40 nyugdíj).
  • Öregségi teljes nyugdíjat azok kaphatnak, akik betöltötték a nyugdíjkorhatárt, és legalább 20 év szolgálati idejük van a nyugdíjazásuk időpontjára.
  • Ha valakinek a nyugdíjkorhatára betöltéséig nincs 20 év szolgálati ideje, de van 15 év szolgálati ideje, az kaphat résznyugdíjat.

Ami még fontos, hogy a nyugdíjmegállapítás nem automatikus, azt kérni kell, írásban, az igénybejelentő-lap kitöltésével, akár elektronikusan is. Az igényt legkorábban a nyugdíjkorhatár betöltésének napját megelőző héten célszerű benyújtani.

Hogy mi a helyzet akkor, ha valakinek még 15 év szolgálati idő sem jön össze 65 éves korára (vagyis nem lesz jogosult saját jogú öregségi nyugdíjra), arról Farkas András nyugdíjszakértő cikkében olvashatunk. Mit tehetnek ők, hogy mégoly szűkösen is, de megéljenek?  Az időskorúak járadéka (ami nagyon alacsony összegű szociális ellátás) helyett vagy mellett van-e esélyük méltányosságból nyugdíjat igényelni?
A nyugdíjrendszerben igénybe vehető méltányossági lehetőségek a következők:

  • kivételes nyugellátás megállapítása,
  • kivételes nyugellátás-emelés engedélyezése,
  • egyszeri segély engedélyezése.

Részletek a nyugdíjguru.hu-n.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik