Gazdaság

Magyarország bevásárolta magát egy hatalmas földgázmezőbe

SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP
SEFA KARACAN / ANADOLU AGENCY / Anadolu via AFP

Történelmi jelentőségű megegyezés született arról Magyarország és Azerbajdzsán között, hogy hazánk részesedést vásárol a világ egyik legnagyobb földgázmezőjében, s ezáltal az ország ellátásbiztonsága új dimenzióba léphet – jelentette be a tárca közlése szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán Bakuban.

A tárcavezető az azeri kollégájával, Ceyhun Bayramovval közös sajtótájékoztatóján közölte, hogy a nap folyamán „történelmi megállapodást” írtak alá, amelynek nyomán Magyarország a világ energiapiacán új, az eddiginél sokkal magasabb szintre lép.

Ekként megállapodás született arról, hogy Magyarország részesedést vásárol a világ egyik legnagyobb földgázmezőjében, amely itt található Azerbajdzsánban” –  tudatta.

A Shah Deniz mező a világ egyik legnagyobb földgázmezője, éves kitermelése megközelíti a 30 milliárd köbmétert, s a kitermelt gáznak egy jelentős része az úgynevezett Déli Gázfolyosón keresztül Európába kerül

– tette hozzá. „A megegyezés értelmében Magyarország részesedést, tulajdonrészt vásárol ebben a földgázmezőben. Ez a fejlemény Magyarország földgázellátási biztonságát teljesen új dimenzióba helyezi. Gyakorlatilag

a földgázszükségletünk egy komoly részével mi magunk fogunk tulajdonilag rendelkezni

– állította Szijjártó. Leszögezte, hogy ez „történelmileg új helyzet Magyarország energiaellátása tekintetében”, és így az eddiginél sokkal nagyobb védettséget biztosít hazánk számára a „nagy energiapiaci ármozgásokkal és bizonytalanságokkal” szemben. Mint mondta, az idén három fontos mérföldkő átlépése történt meg ebben a vonatkozásban, az egyik, hogy Magyarország idén vásárolt először földgázt Azerbajdzsántól, 50 millió köbméter mennyiségben, és mindkét oldal kész az együttműködés folytatására. „Aztán júliusra létrejön a közös vállalat Azerbajdzsán, Georgia, Románia és Magyarország között, amelynek feladata az lesz, hogy a Kaszpi-térségben termelt zöld energiát Közép-Európába juttassa.”

Arra is kitért, hogy a Mol azerbajdzsáni beruházásainak értéke elérte a kétmilliárd dollárt, ezáltal a magyar vállalat lett a dél-kaukázusi ország legnagyobb tengeri olajmezőjében már a harmadik legfőbb tulajdonos.

Tájékoztatása szerint tavaly több mint ötmillió hordónyi kőolaj kitermelése jutott a Molra, ez a vállalat csoportszintű kitermelésének 15 százalékát jelenti. „És ennek az együttműködésnek a folytatásaként a Mol és a SOCAR között megindultak a tárgyalások egy cseppfolyósítottgáz-beszerzési keretszerződés tárgyában” – tudatta. „Mivel Azerbajdzsán új szereplő az energiaellátásunkban, ezért ez a helyzet számunkra sokkal stabilabb energiaellátást biztosít, sokkal nagyobb biztonságot ad az energiaellátásban” – fogalmazott a miniszter.

A vg.hu cikkéből az is kiderült, hogy a világ egyik legnagyobb földgázmezőjének számító azeri Shah Deniz gázmezőben 5 százalékos részesedést vásárol az MVM Zrt, valamint további négy százalékos részesedés megvásárlásáról is megállapodott az Azerbaijan Gas Supply Company-ban (AGSC), a Shah Deniz gáz- és kondenzátum mezőről termelt földgáz kizárólagos értékesítésére és szállítására létrehozott kereskedő társáságban. Az üzletkötést a tőzsde honlapján jelentette be az MVM, miután korábban Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter is beszámolt arról.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik