Gazdaság

Kongatják a vészharangot a gazdák, azonnali anyagi segítséget várnak a kormánytól

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu

Demonstrációk, tízezeres felvonulások, traktordübörgéstől hangos fővárosok. Az uniós gazdatársadalom egy emberként mozdult meg az agráriumot súlytó intézkedések miatt – ezzel vezeti fel a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) a kormányhoz írt nyílt levelét, amelyben azonnali segítséget kérnek a gazdáknak.

Megfogalmazásuk szerint a probléma uniós szintű – termelők tömegei váltak önhibájukon kívül veszteségessé a háború piacra gyakorolt negatív hatásai, a beáramló ukrán gabona és az elhibázott uniós szabályozás következtében. Legnagyobb bajban a kelet európai gazdálkodók, ezen belül is a magyar termelők vannak. Nálunk a legalacsonyabbak a felvásárlási árak és legmagasabbak az input költségek.
Bizonytalanság, kiszámíthatatlanság, tömeges csődveszély– ezt éli át jelen pillanatban a hazai gazdatársadalom szerintük. Részleteik is, mi meglátásuk szerint a gond:

  • A Magyarországon meghatározó növények termesztése tavaly – átlagos termelési színvonal felett is – veszteségessé vált és
  • az idei évi kilátások sem adnak okot a bizakodásra.
  • A felvásárlási árak jóval nagyobb mértékben csökkentek, mint ahogy a termeléshez szükséges inputok ára mérséklődött, ráadásul
  • a megtermelt növényekre alig van kereslet.

A baj nagyságát jól jelzi, hogy az országgyűlés fideszes alelnöke is rendkívül súlyosnak minősítette a kialakult helyzetet, hektáronként átlagosan 94.000 forint veszteségről számolt be Magyarország legnagyobb érdekegyeztető fórumán, az NGTTn. Ezt a veszteséget sok esetben az elmúlt évek tartalékai sem képesek fedezni, így a termelők tömegei számára a túlélés is kérdésessé vált.Megemlítik, hogy a csődveszélyt felismerve több kelet európai tagállam a termelői megsegítésére sietett, így tett például Lengyelország kormánya is, ahol hektáronként 80 ezer forintnyi plusz támogatással segítik a gazdálkodókat.

Az érdekvédelmi szervezet szerint nálunk is azonnali, érdemi intézkedésre van szükség, amire a MOSZ korábban már javaslatot is tett. Hozzátették, a költségvetés nehéz helyzete nem jelenthet kifogást. Nem csak azért nem, mert sok minden másra, így például arra is van pénz, hogy a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának 50 milliárd forintot juttassanak, hanem azért sem, mert ebben a helyzetben szerintük súlyos hiba lenne magára hagyni a termelőket, a falusi közösségeket.

A MOSZ véleménye szerint a hazai élelmiszerellátás biztosításának felelősségét magára vállaló termelők helyzetének stabilizálása, életben maradásának biztosítása, a nehéz helyzetben lévő falvak népességmegtartó képességének megőrzése alapvető nemzeti érdek.

Ezért arra kérik a kormányt, hogy – több kelet európai országhoz hasonlóan –, azonnali intézkedésként hirdessen meg egy, az önhibájukon kívül bajba került termelők megsegítésére irányuló programot, legalább 100 milliárd forint keretösszeggel.Hangsúlyozták, alapvető magyar érdek a tömeges csődök elkerülése, a vidék életben maradásának, a hazai élelmiszerellátás biztosításának megőrzése.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik