Gazdaság

Jegybanki jelentésből derült ki, mennyi csok- és babaváró-kedvezményezettnél nem született meg a vállalt gyerek

Getty Images
Getty Images

Bár nem súlyos, de látható mértékű kockázatot jelentenek a pénzügyi rendszer számára a gyerekvállaláshoz kötött, a hitelpiacon keresztül megvalósított családtámogatási programok, mint a csok és a babaváró, ezért a Magyar Nemzeti Bank friss Stabilitási jelentésében külön foglalkozott ezekkel, szúrta ki a hvg.hu.

A jegybanki elemzés a babaváró hitelek közül a program elindulásának első félévében – 2019 júliusa és decembere között – kötött szerződésekre fókuszált, mert esetükben 2024 második féléve során már letelik a gyermekvállalási határidő. Ezek a szerződések 450 milliárd forintot meghaladó szerződéses összeggel jelentős részét képezik a babaváró portfóliónak, a 2019–2023 közötti időszak babaváró hitel kibocsátásának közel 20 százalékát teszik ki.y

A 2019-ben babaváró kölcsönszerződést kötő házaspárok 25 százalékának nem lett gyermeke 2023. júniusig bezárólag. Ez közel 12 ezer szerződést jelent együttesen, 115 milliárd forintos szerződéskori hitelösszeggel.

A cikk szerint a csok esetében bonyolultabb a képlet, illetve kevesebb az érintett és a szóban forgó pénz.

A 2016-2018 között, egy jövőbeli gyermek vállalása mellett igénybe vett csok támogatási- és hitelszerződések esetében a határidő lejárta miatt már véglegesnek tekinthető gyermekvállalásra vonatkozó nemteljesítési arányok számíthatóak, melyek támogatási típustól függően 27-33 százalék között szóródnak a jegybank szerint.

A legalacsonyabb, 27 százalékos nemteljesítési arány a 10 millió forintos csok támogatással járó kategóriában látható, míg a jóval szélesebb körben igénybe vett, legfeljebb 2 gyerekre felvehető csok kategória 2016–2018 között megkötött szerződéseinek 33 százalékában nem bővült a család a vállalásnak megfelelően az előírt határidőn belül. A csok első három évében folyósított kamattámogatott hitelek körében 29 százalék esetében nem teljesült a szerződésben foglalt gyermekvállalás.

A családtámogatások darabszám és volumen alapján is relatív kis csoportját képezik a két jövőbeli gyermek vállalásával létrejött szerződések, melyek közül a 8 éves határidő miatt egyelőre a 2016-ban kötöttek esetében leginkább releváns, hogy hány gyermekkel bővült eddig a család a vállalásokhoz képest. Ebben a csoportban 2023. júniusában 42-57 százalék között volt azon szerződések aránya, ahol még nem teljesült az összes gyermekvállalás.

A hvg.hu szerint kérdés, hogy a kormány akar-e majd ezzel a helyzettel kezdeni valamit, de ha elég sok babaváró- és csok-károsult lesz –, a kormány úgy érezheti – különösen választási években –, hogy a kedélyeket csillapítandó mentőövet kell dobnia. Ha viszont dob, akkor megint magára húzza a különféle adósmentések örök kritikáját.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik