Gazdaság

Elegük lett a Dunaferr-dolgozóknak, sztrájk jöhet az üzemben

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
A brit Liberty Steel ugyan végül felvásárolta az üzemet, de egyelőre nem sok problémát szüntetett meg a hányatott sorsú Dunaferrnél. A gyár Vasas-alapszervezete eredetileg először éves szinten 30 százalék, most negyedéves szinten 10 százalék alapbéremelést kér a brit tulajdonostól mivel „a dolgozók napi megélhetési problémákkal küzdenek”. A helyi szakszervezetnél a Mércenek számoltak be a helyzetről.

Az egykori Dunai Vasműnél 2019-től az orosz és ukrán érdekeltségek csatája szövevényes és megoldhatatlan volt. Olyannyira, hogy végül az államnak kellett beavatkozni, és a gyárat elbarikádozó tulajdonos ellen jogi eszközökkel cselekedni. Aztán jött a megmentőnek kikiáltott brit acélipari multicég, a Liberty Steel.

Most azonban velük kapcsolatban merültek fel gondok. A gyár szakszervezete a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség, május 7-én sztrájkbizottságot alakított, miután tárgyalásaik a béremelésről és a kollektív szerződésről nem hoztak kézzelfogható eredményt.

Történt mindez annak ellenére, hogy a szakszervezet az eredeti 30 százalékos alapbér-emelési követeléséből jelentősen engedett, immár csak 10 százalékos emelést akar elérni.

A Liberty Steel ezzel szemben semmilyen alapbéremelést nem kíván bevezetni.

A Vasas Dunaferr szakszervezeti szövetség vezetői a portálnak kiemelték, hogy az eredeti, 30 százalékos alapbéremelési ajánlatuk a tárgyalások során egész évre vonatkozott, míg új ajánlatuk, amely 10 százalékos emelést kér, június-július-augusztusra megfogalmazott, negyedéves keretben valósulna meg.

Győri Gábor, a Dunaferr DV Vasas Szakszervezeti Szövetség alelnöke és Magyar Zoltán szövetségi elnök is azt hangsúlyozták a Mércének, a mintegy 3200 dolgozó négy éve nem kapott semmiféle béremelést a cégnél.

Az elmúlt három évben a munkavállalók reálkeresete rettentően lecsökkent.

A mostani tárgyalásokon a céljuk az, hogy akármilyen konstrukcióban is, de az alapbéremelés 2024 folyamán megtörténjen, minden dolgozó esetén, alanyi jogon legalább havi 60 ezer forint értékben.

A Liberty Steel a tárgyalásokon ezzel szemben azt tűzte ki célul, hogy az alapbéremelés helyett csupán kollektív szerződést kössenek. Ennek keretén belül ugyanis a munkáltatónak több lenne a mozgástere: így például lehetősége lenne a norma emeléséhez kötni a juttatások mértékét.

A Vasas helyi szövetségének célja az, hogy alapbéremelési konstrukció is része legyen a megállapodásnak.

Mivel éppen ez utóbbi kérdésben viszont a cég megmakacsolta magát, május 7-én a Dunaferr DV Vasas sztrájbizottságot szavazott meg, jelenleg ennek keretében május 30-ára, tehát csütörtökre várható az újabb egyeztetés, amikor is a cég és a szakszervezet az elégséges szolgáltatásról tárgyalnak.

Magyar elmondta:

a dolgozók elégedetlenek, a sztrájkhangulat pedig nagyon is jelen van közöttük.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik