Gazdaság

Brutális a tavaszi díjemelés egyes bankoknál

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Március és május közötti indulással emelték vagy emelik díjaikat a pénzintézetek – derül ki az EconomX összeállításából. Mivel tavaly 17,6 százalékos volt az általános infláció a KSH jelentése alapján, a plafon ennyi. A kép azonban nagyon vegyes, a nullától a nem mindent érintő díjemelésen át a plafonig minden előfordul.

  • Az OTP Bank már az év második hónapjában bejelentette, hogy márciustól 9,9 százalékkal emeli a digitális szolgáltatások díját, a bankkártyák éves díja, a készpénzfelvétel és a fióki tranzakciók ára 17,6 százalékkal növekedett. A pénzintézetnél ingyenes maradt több szolgáltatás is, többek között a diákoknak kínált bankszámla üzemeltetése és használata.
  • A CIB Banknál az ügyfelek kevesebb mint felét érinti a bankszámlavezetési díjak áprilisi emelkedése, a napi tranzakciókhoz kapcsolódó díjak pedig 10 százalék alatti mértékben növekedtek.
  • A K&H-nál a számlavezetési díjak mintegy 5 százalékkal emelkedtek, a betéti- és hitelkártyák költségei idén 9 százalékkal növekedtek. A készpénzfelvétel és egyéb tranzakciók díja többnyire 17,6 százalékkal emelkedett áprilistól a bankban.
  • A Raiffeisennél is áprilistól emeltek, azok az ügyfelek azonban, akik elsősorban digitálisan bankolnak, a továbbiakban is ingyenesen használhatják a szolgáltatások többségét, a többi esetben az inflációval arányos volt a díjemelkedés.
  • Az UniCredit Banknál is megmaradt sok ingyenes szolgáltatás, ugyanakkor április elsejétől a többi szolgálatatásnál az inflációval arányos mértékben, 17,6 százalékkal emelkedtek a hirdetményben szereplő díjak.
  • Az MBH Banknál május elsejétől jön az inflációval megegyező (17,6 százalékos) díjemelés a lakossági és a vállalati számlacsomagoknál. Kivétel a 2022. áprilisban bevezetett lakossági számla, valamint a jelenleg értékesített vállalati számlacsomagok havi csomag- és számlavezetési díjai.
  • Az Erste a digitális ügyfeleknek szóló George applikációt használók körében nem alkalmazott inflációs emelést, más lakossági ügyfélkörök azonban átlagosan 13 százalékos áremelkedést tapasztalhatnak a jövő hónaptól.

A cikkben külön kitértek rá, hogy a Gránit Bank legkeresettebb számlacsomagjainak díja több mint 10 éve nem változott és az idén sem várható emelés a pénzintézet tájékoztatása szerint.

A jegybank korábbi összesítése szerint egy átlagos lakossági ügyfél 34 800 forintot költ a bankjánál, ami a 9 milliót is meghaladó ügyfélkörnél éves szinten 330 milliárd forintos bevételt jelent a hazánkban működő pénzintézeteknek.

És hogy hogyan hat az idei inflációra a szolgáltatók inflációkövető díjemelése?

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik