Gazdaság

Széles termékportfólió a kulcs a piaci mozgások kiegyensúlyozására

Leier
Leier
Az egyik legnagyobb hazai építőanyag-gyártó vállalat, a Leier Hungária Kft. számára is nehezen kezdődött az előző év, mégis a teljes esztendőt tekintve sok piaci szereplőhöz képest kisebb mértékű visszaesést könyvelhetett el a kifejezetten széles termékpalettával rendelkező cég.

A KSH adatai szerint 2023-ban összesen 18 647 új lakás épült, ami 9,2%-kal kevesebb az egy évvel korábbinál. A jövő megítélésében azonban egy másik adat, a kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma talán még beszédesebb. Ez ugyanis mindössze 21 501 darabig futott fel, ami 39%-kal kevesebb, mint a 2022-i évi adat.  A lakásépítési engedélyek számának alakulása mindig jó szondája a piacnak. Meghatározó ez még egy olyan magyar tulajdonú cég esetében is, amelynek piacát nem csupán a családi házas megrendelők dominálják. A szerkezeti anyagait – falak, födémek és tető építéséhez, valamint kerítés- és kertépítéshez használható betonelemeket, valamint mélyépítési elemeket – 9 magyarországi gyárában, döntően a magyar piacra termelő vállalat ügyvezető igazgatója éppen e széles termékpalettában látja a visszaeső piacon való sikeres működés egyik zálogát.

Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója


„A Leier évtizedek óta folytatott, széles portfólióra épített startégiája hatékony eszköze a nehezen kiszámítható piaci mozgások kiegyensúlyozásának.” – mondta Komlós Andor, a Leier Hungária Kft. ügyvezető igazgatója, aki szerint vevőkörükben a hatékony és gyors kivitelezésre törekvők egyre nagyobb számban vannak jelen. – „Mivel cégünk a magyar építőipar magas- és mélyépítési ágazatnak egyaránt számottevő szereplője, a minden területen tapasztalható keresletcsökkenés mértékénél tavaly csekélyebb visszaesést könyvelhetett el. Meggyőződésünk, hogy ez elsősorban széles termékpalettánknak köszönhető, amellyel piaci igények változásaihoz dinamikusan alkalmazkodva, akár csomagajánlatokkal tehetjük vonzóbbá műszaki megoldásainkat.”

Leier

A hetente érkező kivitelezők csoportjai ismerkednek az innovatív technológiával

A Leier a legmodernebb építési technológiát képviselő termékvonala, az előregyártott betontechnológia, amellyel történő építkezésben rejlő lehetőségeket egyre több kivitelező ismeri fel. Nem csak lakásokon, de ipari beruházásokon, autógyárak vagy éppen mezőgazdasági üzemek építésében résztvevő szakembergárdák heti rendszerességgel érkeznek a cég győri üzeme mellett működő, elméleti és gyakorlati képzést nyújtó tanpályára. „A szakember úgy látja, hogy a kivitelezés hatékonyságára törekvő szakemberek szívesen szánják a tervezésre azt a plusz időt és munkát, ami a kivitelezés során térül meg.” Ilyenkor ugyanis az előkészítő fázis valamivel hosszabb: már a tervezéskor el kell dőljön, hol lesznek födém áttörések, nyílászárók, hova kerülnek a villamos dobozok, dugaljak, kapcsolók. Viszont az erre fordított időtöbblet a kivitelezés során a rövidebb építési időnek és a jobb minőségnek köszönhetően teszi gazdaságosabbá a beruházást.

Leier

A hagyományos építési technológia is válasz lehet a trendekre

Jóllehet a téglatermékeke fő piaca, az új építésű lakások számának drasztikus csökkenésével a téglatermékek iránti igény is jelentősen visszaesett, a Leier mintegy 3,5 milliárd forintot költött 2023-ban a devecseri téglagyárának a jelenlegi legkorszerűbb technológiával történő korszerűsítésére. E beruházásnak köszönhetően a modern, ragasztásos technológiával bedolgozható csiszolt téglatermékek gyártókapacitása háromszorosára növekedett. „A piaci visszajelzésekből jól látható, hogy egyre több kivitelező részesíti előnyben a kevés élőmunkával, kisebb anyagszükséglettel járó, gyors és tiszta kivitelezést biztosító anyagokat. Ezeket az előnyöket ugyanakkor nem csupán az innovatív előregyártott betontechnológiát alkalmazó kivitelezők élvezhetik, hanem a hagyományosan téglával építők is. Egyre népszerűbb a gyors ún. csiszolt téglatechnológia, a ragasztásos eljárás, amely akár 5x gyorsabb munkát tesz lehetővé.” – tette hozzá a szakember.

A vállalat ugyanakkor a legjobb hőszigetelő képességű, vékonyfalú, ún. PRO téglák és a csiszolt termékvonal sorozatgyártása mellett a kisebb költségkerettel építkezést tervezők számára továbbra is kínálja a mátraderecskei gyárában készülő hagyományos nútféderes falazóblokkokat is.

A lakásépítések alapvető (fal és födém) szerkezeteinek megoldására a magyar építőanyag-ipar vezető gyártója két különböző műszaki megoldást is kínál: a hagyományos téglaépítés mellett egyre népszerűbbek az előregyártott elemekből épülő családi házak, társasházak. Utóbbi növekvő súlyát az is jól mutatja, hogy a 9 kilenc magyar gyárból 7 betontechnológiával termel, míg mára mindössze kettőben zajlik a hagyományosnak mondható kerámia építőanyag, a téglagyártás.

Leier


A Leier célja legfőképpen a magyarországi építkezők kiszolgálása, de ha mégis kevésnek bizonyulna a kapacitás, a vállalat a kassai gyárából érkező csiszolt téglatermékekkel is kiszolgálja a hazai igényeket.

A kevés élőmunka-igényű, előregyártott betontechnológia alkalmazását oktató képzésre a vasbeton@leier.hu címen folyamatosan várják kivitelezőbrigádok jelentkezését.

https://www.leier.hu/hu/hirek

Ajánlott videó

Olvasói sztorik