Gazdaság

Sokkal több ázsiai vendégmunkás érkezett, mint amennyit a KSH jelentett

Szajki Bálint / 24.hu
Szajki Bálint / 24.hu
Kétszer, illetve háromszor több vietnámi és Fülöp-szigeteki vendégmunkás van Magyarországon, mint amit a Központi Statisztikai Hivatal legutóbbi adataiban mért. Az ok nem más, hogy van a KSH-nál sokkal pontosabb becslést végző szervezet. Az adatok ezzel együtt kétségtelenül félreértésekre is okot adnak, főleg ha egyes lapok nem tudják értelmezni a különbséget a kvóta és az összes kiadott engedély között – írja a vg.hu.

A valóságban több tízezer fővel több külföldi vendégmunkás lehet hazánkban, mint amit a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) állít. A KSH épp a napokban tette közzé Helyzetkép, 2023 – Munkaerőpiac című kiadványát, amelyből az derült ki, hogy tavaly a külföldi állampolgárságú alkalmazottak száma 11,7 ezer fővel, 92,7 ezer főre emelkedett, miután a harmadik országbeli munkavállalók száma jócskán megugrott.

A legtöbben (5,1 ezer fő) a Fülöp-szigetekről érkeztek, akik már 6724-en vannak, de jelentősen nőtt a vietnámi, a kirgiz, az indiai és az orosz alkalmazásban állók száma is, miközben a legnagyobb számú, ukrán, szlovák és román munkavállalóké csökkent – olvasható a portálon.

Módszertani okok miatt azonban a KSH-nál sokkal pontosabban méri a vendégmunkások számát idehaza a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat, utóbbi ugyanis a kiadott munkavállalási engedélyek alapján közli az adatokat, ami értelemszerűen közelebb áll a valósághoz.
Az NFSZ szerint tavaly a hazai hatóságok a kvótának megfelelően 42 163 munkavállalási engedélyt adtak ki Európán kívüli országok állampolgárainak. A legtöbb új engedélyt a vietnámiak kapták, szám szerint 6501-et, utána következnek az indiaiak (4493), a törökök (3679), a koreaiak (3006), és csak ötödik helyen a Fülöp-szigetekiek (2703). Mivel sok vendégmunkás az előző évben érkezett hazánkba, ezért reálisabb képet ad Magyarországon jelen lévő vendégmunkásokról a 2023. december 31-én érvényes munkavállalási engedélyek száma.

Eszerint tavaly év végén Magyarország területén 16 964 vietnámi, 11 210 Fülöp-szigeteki tartózkodott, összesen pedig

87 661 munkavállalási engedély volt kiadva nem szomszédos harmadik országok állampolgárainak.

Bár ezek az adatok elmaradnak az ukránokétól, akik még mindig a legnépesebb populációt adják a maguk 39 819-es számával, így is egyre többen vannak az ázsiaiak. Egy évvel ezelőtt ugyanis még 6699 vietnáminak és 3327 Fülöp-szigetekinek volt érvényes munkavállalási engedélye december 31-én, tehát a számuk két és félszeresére nőtt egy év alatt.

A tisztánlátást ugyanakkor nehezíti, hogy ezek a számok a külföldi állampolgárok azon csoportjára vonatkoztak, akiknek hazai munkavállalása egyéni vagy összevont munkavállalási engedélyhez kötött. A Magyarországon munkát vállaló külföldieknek van egy olyan csoportja ugyanis, akik nem engedélykötelesek és foglalkoztatásuk csupán bejelentési kötelezettséget von maga után. A munkáltatók 2023-ban ilyen formában 22 917 külföldi munkavállalót jelentettek be, legtöbben Fülöp-szigetekieket, egészen pontosan 9662 főt – írták a lapban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik