Gazdaság

Megszültetett a megállapodás: nem orosz olajat szerzett a Mol

Horváth Júlia / 24.hu
Horváth Júlia / 24.hu

Olajszállítási és -tárolási szerződést kötött a Mollal a Janaf horvát kőolajvezeték-üzemeltető vállalattal – írja a Bloomberg értesülései alapján a vg.hu. A szerződés az év végéig szól. A megállapodás értelmében a Janaf 2024 végéig 2,2 millió tonna kőolajat szállít a magyar olajtársaságnak. Emellett a Krk szigetén található Omisalj terminálon 79 385 köbméter, a sziszeki terminálon pedig 70 ezer köbméter nyersolajat tárol számára.

A szerződés értékét nem közölték a vállalatok, a Mol szerint ugyanakkor a szállítás költsége a piaci ár többszöröse lesz.

A két cég között tavaly már köttetett szerződés, amely néhány hónapra és félmillió tonna nyersolajról szólt.

A Janaf és a Mol között már 2023 óta feszült a helyzet. A magyar olajcég szerint ugyanis a horvát vezetéküzemeltető visszaél a helyzettel, ezért az indokoltnál sokkal borsosabb árat szab a szállításokért. A Janaf visszautasította a vádakat, a cég szerint a szállítási díjak kiszámításánál olyan ellenőrzött módszertant alkalmaznak, amellyel minden felhasználó felé biztosítható az egyenlő bánásmód, és nem az egyes jogi személyekhez, hanem a csővezetékben meglévő részesedésükhöz kapcsolódik, amivel szerintük a Mol is tisztában van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik