Gazdaság

Válasz Online: Matolcsy Ádám és barátai óriásit kaszáltak részben volt jegybanki ingatlanokon

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu

Matolcsy György MNB-elnök második (és egyben utolsó) ciklusa 11 hónap múlva lejár – ennek apropóján készített ingatlanügyi számvetést a Válasz Online. Azért ingatlanügyit, mert mint emlékeztettek, 2020-ra az MNB-alapítványok vagyonkezelője, az Optima Zrt. meg tudta vásárolni a varsói tőzsdén jegyzett, Lengyelországban, Magyarországon, Bulgáriában, Szerbiában és a térség más államaiban is aktív Globe Trade Centre (GTC) többségi tulajdonrészét, és ezzel a Matolcsy György-féle nemzeti bank regionális ingatlanpiaci szereplővé vált. És ez egyben azt is jelentette, hogy az MNB magyar és lengyel leágazásai közötti (szürke) zónában különös adásvétel-sorozatok indultak, melynek haszonélvezői privát érdekeltségek lettek.

Jellemzően ingatlan- és magántőkealapokról van szó, melyek kivétel nélkül a Quartz Befektetési Alapkezelő irányítása alatt állnak. A Quartz mögött pedig – a Dirket36 bizonyítékai szerint – Matolcsy György egyik fia, Matolcsy Ádám régi barátja, Száraz István a végső tulajdonos.

A portál a nemzeti banki ingatlanügyletekkel kapcsolatban mostanra eljutott odáig, hogy felrajzolja,

milyen épületeket járattak kézről kézre az érintettek, hogy a lehető legtöbb hasznot csavarják ki az egymást követő adásvételekből.

Összesítésük alapján vannak ingatlanok, amelyek

  • a Quartz-alapoktól indulva jutottak el GTC-hez, majd végül sikeresen továbbértékesítették őket a piacon, akár milliárdos haszonnal.
  • Léteznek jegybanki érdekeltségek, amelyeket a Matolcsy–Száraz-körtől a GTC (vagy maga az MNB) vett vissza, és ezeken szintén milliárdokat nyerhettek.
  • Vizsgálták még egyéb GTC-szerzemények eredetét is, illetve
  • azokat a házakat, irodaegységeket nézték meg, amelyeket (még) nem vásárolt fel a varsói cégcsoport.

Vizsgálódásuk alapján megállapították többek között, hogy

a GTC Group eddig bő 107 millió eurót, vagyis közel 42 milliárd forintot fizetett a Matolcsy Ádám–Száraz István-kör által kezelt tíz, általuk nevesített ingatlanért.

Rögzítették még, azzal, hogy ezek egy részét korábban épp a nemzeti bank portfoliójából „szakították” ki, Szárazék kétszeresen kedvező piaci helyzetbe kerülhettek: egyrészt hozzájuk közeli eladótól vásároltak, másrészt hozzájuk közeli vevőnek értékesítettek. Indirekt bizonyítékot is találtak a GTC és Száraz Istvánék összefonódására. A magyar üzletember 2022 nyarán alapított egy Yeliah UK Ltd. nevű társaságot egy angliai faluban, Laddingfordban, és a varsói óriáscég szintén két éve, ugyanazon cím alatt létrehozott egy saját leányvállalatot, a GTC UK Real Estate Investment Ltd.-t.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik