Gazdaság

Milliókat lehet nyerni az adóamnesztiával, de nem árt sietni

GettyImages
GettyImages

A 2024-es adótörvény-módosítások egy egyszeri adóamnesztiát biztosítanak a társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését. Így azok is mentesülhetnek a társasági adó (TAO) megfizetése alól, akik korábban nem jelentették be a NAV felé a más társaságokban szerzett tulajdonrészüket és azt most pótolják – hívta fel a figyelmet a Niveus Consulting Group.

9 helyett 1,8% adó

Amennyiben egy cég él a lehetőséggel és utólagosan bejelenti a részesedésszerzést, úgy egy jelentősen kedvezményes adómértékkel róhatja le az adókötelezettséget (9% helyett 1,8 százalékkal lehet számolni), és ezzel a későbbi tulajdonrész-értékesítése is társaságiadó-mentes lehet.

A tanácsadócég partnere, Bagdi Lajos szerint a bejelentés pótlása azon vállalkozások számára mindenképpen kedvező lehetőség, akik elmulasztották bejelenteni a korábban megszerzett üzletrészeiket, részesedésüket és azok piaci értéke meghaladja vagy a jövőben nagy eséllyel meg fogja haladni annak könyv szerinti értékét. Ilyen esetben a részesedés bejelentése és a kedvezményes adómérték megfizetése egy potenciális jövőbeli értékesítés során törölheti a keletkező társaságiadó-fizetési kötelezettséget.

Hogy élni lehessen a lehetőséggel,

  • részletesen meg kell vizsgálni a bejelentett és be nem jelentett részesedést, amiben célszerű adótanácsadó segítségét kérni,
  • dönteni kell a be nem jelentett részesedés utólagos bejelentéséről, megvizsgálni, mikor lehet ez előnyös,
  • a részesedést utólagosan (de legkésőbb május 31-éig) be kell jelenteni a NAV felé,
  • a bejelenteni kívánt részesedés piaci értékét meg kell határozni független szakértő bevonásával, amely szintén időigényes folyamat, így érdemes minél hamarabb cselekedni,
  • kalkulációt kell készíteni a bejelenteni kívánt részesedés utáni adókötelezettség összegének megállapítására,
  • nyilvántartást kell készíteni a bejelentett részesedés alátámasztására.

A bejelentés határideje 2024. május 31. (normál üzleti éves adózók esetén), és ez a határidő jogvesztő – hívta fel a figyelmet Bagdi Lajos.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik