Gazdaság

Ismét sztrájkolnak az Autolivnél, de a szakszervezet szerint van, akit megfenyegettek

Továbbra sincs megegyezés a sopronkövesdi Autoliv Kft.-nél, ezért április 10-én 14 órakor újabb, ezúttal 24 órás sztrájk kezdődött – írta közleményében a Vasas Szakszervezet.

Mint írták, az akcióban a dolgozók mintegy 80 százaléka, köztük több ukrán vendégmunkás is részt vesz, így lassan leállhat a termelés az üzemben. A legutóbbi, márciusi figyelmeztető sztrájkhoz csatlakozott Fülöp-szigeteki (kölcsönzött) vendégmunkásoknak viszont ezúttal megtiltották az akcióhoz való csatlakozást.

Ezzel kapcsolatban a Mérce megkereste Marsitsné Horváth Marianna szakszervezeti titkárt, aki azt mondta, hogy ugyan a munkaerőkölcsönző kifejezetten jelezte a vendégmunkások felé, hogy részt vehetnek a sztrájkban, amennyiben úgy látják jónak, és abban sem gátolják őket, hogy csatlakozzanak a Vasashoz. Ugyanakkor Marsitsné állítása szerint

az autolives vezetők beküldték őket sorokra. (…) Az autolives vezetők megfenyegették a dolgozókat, elég sok sorfelelőst felhívtak, leépítésekkel fenyegették őket, ez hatott ki a sztrájkunkra most. Akik dolgoznak, azért dolgoznak, mert meg lettek fenyegetve.

Ezen felül a sztrájkról szóló közlemény szerint a szakszervezet úgy tudja, hogy egyes munkásokat kitoloncolással fenyegettek meg.

A sztrájkolók követelései között szerepel egyebek mellett, hogy az év elejéig visszamenőleg 15 százalékos bérfejlesztést kapjanak az operátori és az úgynevezett DLS állományban lévők, és 12 százalékos bérfejlesztést az indirekt (kiszolgáló tevékenységet végző) fizikai állományban lévők. A szellemi foglalkoztatottak részére bruttó 800 ezer forintig 8 százalékos, a fölött 5 százalékos béremelést követelnek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik