Gazdaság

Három hónap alatt teljesült az eredeti éves hiányterv több mint 92 százaléka

MTI/EPA/Olivier Hoslet
MTI/EPA/Olivier Hoslet

A kormány csökkenti a költségvetési hiányt és az államadósságot – közölte az MTI-vel a Pénzügyminisztérium. A közlemény szerint március végéig az államháztartás központi alrendszere 2321,4 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2338,3 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 78,6 milliárd forintos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 61,7 milliárd forintos hiányt mutattak.

Tekintettel arra, hogy egyes Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) sorozatok kamatfizetési időpontja az első negyedévben esedékes, a lakosságnak kifizetett kamatkiadások jelentős növekedést mutattak márciusban is. A kamatkiadásokra fordított kifizetések összege március végéig 1241,3 milliárd forint volt, 604,0 milliárd forinttal magasabb az előző évi azonos időszakánál.

A Portfolio cikkében úgy fogalmaz, hogy a költségvetés elcsúszására jellemző, hogy

az első három hónapban 2321 milliárd forintos összesített deficit alakult ki, ami a tavaly tavasszal tervezett pénzforgalmi hiány 92%-át is meghaladja.

Nem véletlen, hogy a kormány felülvizsgálta az idei évi büdzsét, de a kép így sem megnyugtató: a frissített (közel 4 ezer milliárd forintos) hiánytervnek is 58%-át adja ki az év első negyedének gazdálkodása – írja a lap.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik