Gazdaság

Egyoldalúan döntött a kecskeméti Mercedes vezetése a bérfejlesztésről

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Több mint öt hónap és a szakszervezetekkel lefolytatott tizenöt tárgyalási forduló után egyoldalú bérfejlesztésről döntött a kecskeméti Mercedes-Benz gyár vezetősége. A csomag 2024. április 1-jétől 8 százalékos, 2025. április 1-jétől pedig további 5 százalékos alapbéremelés mellett további juttatási elemeket is tartalmaz – adta hírül a járműipari cég.

A jelenlegi bértárgyalásokon 2023. októbere óta nem született megállapodás a tárgyalópartnerekkel, vagyis a Vasas Szakszervezeti Szövetség MBMH Vasas Alapszervezettel és a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetével. Tizenöt tárgyalási forduló után a legutóbbi, 2024. március 26-i találkozó sem vezetett megállapodáshoz. A gyár dolgozói számára a világos helyzet és a tervezhetőség megteremtése érdekében a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. (MBMH) vezetősége úgy döntött, hogy a 2024-es és 2025-ös évekre vonatkozóan egyoldalú bérfejlesztést hajt végre – olvasható a közleményben.

A vezetőség által elfogadott teljes csomag

  • 2024. április 1-jétől 8 százalékos kollektív alapbéremelést,
  • 2025. április 1-jétől további 5 százalékos alapbéremelést tartalmaz valamennyi javadalmazási csoportban,
  • Emellett, a teljes csomag részeként az úgynevezett vakációs juttatás összegét 25 százalékkal megemelték. Ennek a juttatásnak a kifizetését július elején teljesíti a vállalat,
  • A munkavállalók a csomag részeként a 2024-es és 2025-ös évben összesen 300 ezer forint értékű úgynevezett egyszeri kifizetésben részesülnek, két, egyenként 150 ezer forintos lépcsőben.

A csomag részeként az említett eredményrészesedés mellett változatlanul megmaradnak az egyéb kiegészítő juttatások is, mint például az év végi 13. havi fizetés.

A munkavállalók többet vártak volna

Március 13-án kétórás figyelmeztető sztrájkot tartott a Vasas szakszervezet helyi csoportja a kecskeméti Mercedes-Benz gyárban. A munkabeszüntetést azzal indokolták, hogy tavaly október óta a mai napig nincs bérmegállapodásuk az idei évre. Az érdekképviselet 2024-re 14 százalékos, 2025-re 12 százalékos alapbéremelést kér. Ezen felül további követeléseik is vannak, amelyeket a cég most nem teljesít: egyebek közt idén és jövőre is  600 ezer forint cafeteria-kifizetést, valamint 8 nap szabadságot, amivel a munkavállalók rendelkeznek.

A kecskeméti Mercedes-Benz gyárban több mint 4500 ember dolgozik. A vállalat vezetésének meggyőződése, hogy a jelenlegi gazdasági környezetben a tárgyalások lezárása és az egyoldalú bérrendezés a legjobb megoldás a kecskeméti csapat számára.

“Sajnos számos tárgyalási kör után sem sikerült közös megoldást találnunk a tárgyaló partnerekkel. Munkavállalóink ugyanakkor megérdemlik a tervezhetőség nyújtotta biztonságot. A jelenlegi megoldás egy átfogó juttatási csomagot tartalmaz a munkavállalóink számára” – idézik Jens Bühlert, a Mercedes-Benz kecskeméti gyárának igazgatója.

Az MBMH, és a szakszervezetek 2023-as bérmegállapodása alapján bevezették az eredményrészesedést a gyár minden aktív dolgozója számára. Tavaly a vállalat 2022-es eredményei alapján minden munkavállalónak bruttó 870 ezer forintot fizettek ki. A 2023-as eredmények után idén ez az összeg bruttó egymillió 90 ezer forintot tesz majd ki, amelyet a jövő héten kapnak meg a dolgozók.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik